reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměnová banka Silvergate Bank ukončuje svou činnost

12.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměnová banka Silvergate Bank ukončuje svou činnost
Silvergate Bank je další společností, která hodně vsadila na kryptoměny. Současná situace kolem nich ale tuto společnost s ne až tak krátkou tradicí položila. Instituce se rozhodla dobrovolně jít do likvidace a ukončit svou činnost.
V posledních měsících zkrachovalo mnoho kryptoměnových služeb a nyní tu máme další. Je jí společnost Silvergate Capital Corporation, která provozovala banku Silvergate Bank. V tomto případě ale nešlo o žádný mladý startup, ale o firmu, jejíž historie se započala dávno před vznikem kryptoměn. Založena byla totiž už v roce 1988 jako firma pro poskytování spoření a úvěrů, přičemž se v roce 1996 stala bankou. V roce 2013 začal její CEO koketovat s kryptoměnami a postupně se ze Silvergate stala kryptoměnová banka. Vytvořila systém Silvergate Exchange Network (SEN), který nabízel jiným kryptoměnovým směnárnám, dalším institucím a zákazníkům směnu kryptoměn na fiat měny a zpět. Bohužel nynější situace kolem kryptoměn se jí stala osudnou.
 
Silvergate Capital
 
Počátkem roku 2022 odkoupila projekt kryptoměny Diem of Libry (nevydařený kryyptoprojekt Facebooku), ale ani pod jejími křídly nespatřil světlo světa. Kvůli propadu cen kryptoměn a všeobecné panice zejména v souvislosti s krachem FTX jen za poslední čtvrtletí minulého roku zákazníci vybrali z banky prostředky v hodnotě 8,1 mld. USD, což byly zhruba dvě třetiny toho, co banka držela. 8. března tak banka ohlásila, že ukončuje svou činnost a jde do dobrovolné likvidace. Všichni zákazníci by měli dostat zpět své vklady.
 
Připomeňme, že společnost šla na burzu koncem roku 2019 za 13 USD za akcii. Svého vrcholu dosáhla o dva roky později v listopadu 2021, kdy se akcie vyšplhaly téměř na hodnotu 240 USD (více než 18násobek). Od té doby to šlo ale s bankou jen z kopce a k dnešnímu dni je hodnota akcie jen 2,58 USD. Spadla tedy na cca 1 % své rekordní hodnoty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama