reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptopodvod století: SBF uznán vinným ve všech bodech, hrozí mu 110 let vězení

3.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Kryptopodvod století: SBF uznán vinným ve všech bodech, hrozí mu 110 let vězení
Kauza kolem kryptoměnové platformy FTX je jedním z největších kryptoměnových podvodů, ne-li tím vůbec nejvýznamnějším. A vypadá to, že si to tentokrát i někdo opravdu odsedí. Sam Bankman-Fried, bývalý CEO FTX, od soudu neodcházel zrovna s optimismem.
O kauze kryptoměnové platformy FTX toho bylo napsáno už hodně. Nyní ale dochází k dalšímu velkému průlomu, který stojí za to zmínit, protože je jejím celým vyústěním. Sam Bankman-Fried (SBF), který byl CEO celé platformy, jež stála za riskantními operacemi s kryptoměnovými prostředky svých zákazníků, totiž stanul u soudu a neodešel od něj zrovna s optimistickým výhledem. Soud ho totiž uznal vinným ve všech sedmi bodech obžaloby. Ty se týkaly především zpronevěry, praní špinavých peněz a podobných.
 
Podobné podvody se nicméně dějí i v klasickém peněžním světě, kryptoměny se zde staly jen prostředkem k podvodu, nešlo tedy přímo o zneužití nějaké jejich specifické vlastnosti, jako spíše aktuálního zájmu o ně a ziskuchtivosti lidí. V těchto sedmi bodech obžaloby SBF hrozí různě od 5 až 20 let, nejhorší kombinace by pak pro něj mohla znamenat až 110 let za mřížemi. Kolik to bude, to se brzy dozvíme. I při mírných trestech bude jejich součet patrně znamenat, že SBF stráví za mřížemi celý zbytek svého života.
 
Zdroj obrázku: Sam Bankman-Fried: autor: Cointelegraph, CC BY, přes YouTube


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama