reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lansweeper: jen dvě promile uživatelů aktualizovaly na Windows 11

3.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Lansweeper: jen dvě promile uživatelů aktualizovaly na Windows 11
Společnost Lansweeper zabývající se průzkumem trhu uvádí, že velice málo PC z více než 10 milionů sledovaných má upgradovaný systém Windows na nejnovější verzi 11. Dle Steamu jsou ale čísla pochopitelně pozitivnější.
Průzkum společnosti Lansweeper (via TechRadar) se týká více než 10 milionů PC fungujících ve firmách i v domácnostech a my se dozvídáme, že dle něj na Windows 11 z Windows 10 upgradovalo jen 0,21 procent uživatelů. Čísla ze Steamu jsou pro Microsoft mnohem pozitivnější a mluví o 8,6 procentech, což je slušný nárůst z říjnových 1,9 procent. Steam ale pochopitelně zabírá jen úzký profil herních PC, na nichž běží jeho klient. 
 
 
Herní PC také bývají obecně modernější, což znamená, že budou spíše než PC celkově splňovat přísné hardwarové požadavky, které zahrnují především TPM 2.0 a také vyřazují z nabídky starší procesory a platformy, byť ty by výkonnostně stále stačily. To samozřejmě neznamená, že na taková PC systém Windows 11 instalovat nejde, ale Microsoft sám jej nenabídne. 
 
Tomu odpovídá i velice mírná kampaň Microsoftu na podporu upgradu na nový systém, a to zvláště v kontrastu s tím, co všechno Microsoft zkoušel ve snaze přesvědčit lidi k upgradu na Windows 10.
 
Windows 11 jsou tak dle Lansweeperu až pátý nejrozšířenější systém Microsoftu a více než ten jsou stále rozšířeny i Windows XP se 3,62 % a dokonce i ve své době málo oblíbené Windows 8 s 0,95 %. 
 
Mezi hráči a uživateli Steamu jsou Windows 11 tedy mnohem oblíbenější a se svými 8,6 % už dalece předhonily všechny ostatní verze Windows, samozřejmě až na desítky. Ty jsou stále nejoblíbenější s 86,7 %, ovšem právě desítky za poslední měsíc ztratily 6,7 procentního bodu ve prospěch Windows 11. 


reklama