reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na hry i tabulky. Lenovo přidává do nabídky monitory G27q-20 a G27-20

13.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Na hry i tabulky. Lenovo přidává do nabídky monitory G27q-20 a G27-20
Lenovo ohlásilo dvojici herních monitorů s rychlým panelem IPS a technologií AMD FreeSync Premium. Jedná se o velmi podobné modely, které se odlišují třeba rozlišením – zájemci tak mohou vybírat mezi Full HD a QHD.
Rok 2020 se pomalu chýlí ke konci a výrobci začínají připravovat své portfolio pro příští rok. Tento týden byla oznámena dvojice monitorů Lenovo G27q-20 a G27-20, která cílí především na hráče, i když přímo nenese herní značku Legion. Na druhou stranu se nejedná o modely s příliš agresivním herním designem, proto jsou vhodné také jako univerzální monitory pro domácí kancelář – třeba pro uživatele, kteří se po celodenní práci s tabulkami nebo textovými editory chtějí odreagovat u nějaké střílečky. Jak napovídají samotné názvy, oba monitory se vyznačují úhlopříčkou 27 palců, ale při pohledu na technické parametry lze rychle najít několik rozdílů.
 
 
Vyšší model Lenovo G27q-20 vsází na rozlišení 2560 x 1440 pixelů neboli QHD a obnovovací frekvenci až 165 Hz. Lenovo G27-20 si proti tomu vystačí s rozlišením 1920 x 1080 pixelů, tedy Full HD. Nižší je rovněž obnovovací frekvence, která spadla na 144 Hz. Oba monitory využívají rovný panel s poměrem stran 16:9 a technologií In-Plane Switching, známější jako IPS. Nejen při hraní her, ale také během sledování filmů nebo občasné práci v grafických programech by uživatelé měli ocenit solidní barevné podání i široké pozorovací úhly. Obrazovka se může pochlubit 10bitovým barevným rozsahem, i když kalibrována byla pro 8bitový, a také zvládne vykreslit až 99 % barevného gamutu sRGB.
 
 
Výrobce uvádí také podporu HDR a maximální jas až 400 nitů, i když hráče budou možná více zajímat jiné hodnoty. Doba odezvy činí 1 ms pro pohyblivý obraz (MTMR), respektive 3 ms ze šedé na šedou (GTG). Podporována je technologie AMD FreeSync Premium, která zabrání trhání a podobným nedokonalostem obrazu při hraní her, naproti tomu Nvidia G-Sync byste hledali marně. Certifikace TÜV Rheinland potvrzuje šetrnost monitorů k očím, a to konkrétně eliminaci blikání a nízkou úroveň modrého světla. Pro ještě vyšší pohodlí lze upravit výšku a úhel stojanu.
 
Designu dominují ztenčené rámečky po třech stranách, masivní noha a zajímavý podstavec ve tvaru písmene V, který ozvláštňuje zelené LED podsvícení. Standardní nabídka konektorů zahrnuje HDMI a DisplayPort, nechybí přitom ani audio jack pro připojení sluchátek nebo reproduktorů. Přizpůsobení jasu, kontrastu, barev a dalších parametrů umožňuje dodávaný software Lenovo Artery. Na americkém trhu se nové monitory začnou prodávat v lednu 2021. Lenovo G27q-20 bude stát 300 dolarů (6 700 Kč), zatímco Lenovo G27-20 vyjde na 240 dolarů (5 400 Kč). Dostupnost v Evropě zatím nebyla upřesněna.
 
Zdroj: Lenovo.com


reklama