reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lexar USB FlashCard - Další flash médium je tu!

14.12.2004, Petr Hájek, článek
Lexar USB FlashCard - Další flash médium je tu!
Je to k neuvěření, ale opravdu se dnes sešly dva nové formáty paměťových médií, trend jedna firma = jedna karta dorazil zřejmě i do kanceláří Lexaru, kde se rozhodli vytvořit další paměťové médium jménem USB FlashCard založené na flash pamětech.
Lexar USB FlashCard
Na trhu je k dnešnímu dni již mnoho formátů flash médií - je tu CompactFlash Type I a II, SD, miniSD, MMC, RS-MMC, MMCmicro, TransFlash, xD-Picture Card, SmartMedia, Memory Stick (PRO, Duo), Určitě jsme na nějaký zapomněli a přesto je to docela pěkná sestava, že? Společnost Lexar se však domnívá, že se mezi těmi všemi výše uvedenými najde ještě místečko právě na ten jejich typ - USB FlashCard.

Médium je mírně podobné Memory Stickům od Sony, má ve srovnání s SD kartami poloviční šířku, zato dvojnásobnou výšku a ještě jednu podstatnou a důležitou věc, která je odlišuje od všech ostatních karet na trhu, má totiž jako přímou součást "karty" i USB rozhraní, takže kartu lze připojit přímo do libovolného počítače s USB, což jsou dneska bez výjimky naprosto všechny stroje, nalézt dnes desku bez nejméně 2 x USB 2.0 portů by dalo skutečně hodně práce o zpětné kompatibilitě s USB 1.1 nemluvě.

Lexar bere svoje tažení proti ostatním formátům velmi vážně a pokud je rovnou neplánuje nahradit, zamýšlí se jednoho dne postavit po bok takovým tržním velikánům jako je CF I či II a SD/MMC. Mimochodem, všichni zájemci mohou používat standard UFC bez licenčního poplatku, o zabudovávání USB slotů do nejrůznější techniky (multimediální přehrávače, digitály, ...) se čile jedná. Dnes nám to možná nepřijde, ale jak asi bude za pár let přemýšlet začátečník a amatérský uživatel, který si bude vybírat první digitální fotoaparát a bude si moci zvolit mezi CF, SD/MMC či MS médii, jež na PC bez čtečky nepřečte nebo kartou, kterou bude moci zasunout do prakticky libovolného PC? Každopádně věcí, která by mohla trochu nahlodat větev pod UFC, je dnes poměrně oblíbená integrace čteček paměťových karet přímo do PC či notebooků.

První UFC produkty se na trhu objeví nejdříve za několik měsíců a dle Lexaru bude cena těchto médií nasazena "konkurenceschopně" vzhledem k CF kartám, oproti sestavě MS a SD/MMC by tak poměr cena/kapacita mohl být ještě zajímavější. Do distribuce půjdou USB 1.1 kusy v kapacitách 16 MB, 32 MB a 64 MB a USB 2.0 verze kapacit 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB a 1 GB.

Lidé na příchod nového typu paměťového média reagují různě, jejich názory variují od jednoznačně odmítavého stanoviska až k zamyšlením, že formát má rozhodně potenciál sjednotit trh a vystrnadit některé pofiderní truc-formáty.

reklama