Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lightyear 2: výrobce poodhalil solární auto za méně než 40 tisíc USD

11.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Lightyear 2: výrobce poodhalil solární auto za méně než 40 tisíc USD
Společnost Lightyear před nedávnem zahájila výrobu velmi drahého solárního auta Lightyear 0. Už ale chystá mnohem levnější Lightyear 2, který by měl stát pod 40 tisíc USD. Máme už i první náznaky toho, jak bude vypadat.
Kolik si myslíte, že bude Lightyear 2 nakonec stát?
V anketě šlo hlasovat od 11.1.2023 do 10.2.2023. Počet hlasujících: 10
Pod 40 tisíc USD20 %
40-60 tisíc USD0 %
Nad 60 tisíc USD80 %
Solární auto je technologie, která má spoustu těžko řešitelných problémů, přesto se o ní lidstvo stále pokouší. Pokud to má být běžně použitelné auto pro více osob s dostatečným výkonem, vnitřním prostorem a komfortem, nemůže být extrémně lehké. Také je velmi omezen prostor, kam se dají dát solární panely, takže ani případná vyšší účinnost panelů není řešením. Auto také neparkuje vždy pod čistým nebem, ale může být ve stínu domů, stromů a mnoha jiných dalších překážek. Lex Hoefsloot z Lightyearu se nicméně nechal slyšet, že za solární auto považuje takové, které zvládne během roku ujet polovinu kilometrů na energii ze slunce. Je totiž jasné, že v zimě takto nenasbírá skoro žádnou energii a musí se nabíjet takřka stejně tak často jako kterýkoli jiný elektromobil, zatímco v létě uvidí nabíječku v podstatě jen při dlouhých trasách.
 
Lightyear 2
 
Právě společnost Lightyear už jedno solární auto vyrábí. Jmenuje se Lightyear 0 a má 5 m2 solárních panelů. Problémem je, že původně mělo stát 150 tisíc EUR, ale nakonec se prodává za 250 tisíc EUR (cca 6 mil. Kč). Už při jeho uvedení se ale společnost nechala slyšet, že připravovaný Lightyear 2 by měl mířit do velkosériové produkce a tento vůz by měl stát pod 40 tisíc USD (resp. v minulosti padala částka okolo 30 tisíc EUR). Zda se něco takového podaří, to teprve uvidíme. Osobně bych se nedivil, kdyby se konečná cena zvýšila i o více než polovinu.
 
Lightyear 2
 
Novinka by měla nabízet dojezd přes 500 mil (800 km) a prodej má být zahájen v USA koncem roku 2025. Vůz je stále ve vývoji, takže firma nechce zveřejňovat podrobnější technické údaje. Víme akorát třeba to, že bude nabízet V2G konektivitu a jeho akumulátor pak může sloužit jako buffer elektrické sítě. Myslíte si, že Lightyear zamýšlenou cenu dodrží?
 
Lightyear 2
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.