reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX VERTICAL: ergonomická myš nastojato

20.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Logitech MX VERTICAL: ergonomická myš nastojato
Logitech si připravil ergonomický speciál, a sice myš MX VERTICAL, která má být právě z hlediska ergonomie to nejpokročilejší ve firemní nabídce. Zaujmout by měla především ty, kteří chtějí řešit či předcházet problémům se zápěstím. 
Práce s klasickou myší oslabuje zápěstí a jeho dlouhodobé držení v nepřirozeně ohnuté poloze může mít za následek nepříjemné problémy, jimž vévodí notorický známý zánět karpálního tunelu. Nemusí jít ale rovnou o něj, jako prostě o bolest, brnění jako projevy dlouhodobého používání počítačové myši. 
 
Problém je především ten, že klasické myši nás nutí mít dlaň položenou na stůl, přičemž přirozená poloha odpovídá spíše tomu, když držíme půllitr s pivem. Z toho vyplývá nejen to, co je zdravější než práce s klasickou myší, ale i to, jak by měly vypadat jejich ergonomické modely. 
 
 
Logitech MX VERTICAL nás donutí držet ruku tak, aby byl palec nahoře a ostatní prsty byly v rovině značně šikmo na rovinu stolu, a to v úhlu 57 ° (Logitech tomu říká "handshake position"). To je jistě daleko přirozenější poloha, ale je otázka, jak na tom budeme s přesností ovládání ukazatele, ale to bude především o zvyku. 
 
Bez ohledu na fyzické zpracování jde o klasickou počítačovou myš se senzorem o rozlišení 4.000 dpi, o němž Logitech zase tvrdí, že díky němu můžeme omezit celkové pohyby s myší a snížit únavu z práce. Je ale jasné, že každý z nás si nastaví citlivost myši a rozlišení především tak, aby mu to vyhovovalo z hlediska přesnosti. Však si můžeme koupit třeba myš s rozlišením 12.000 dpi a mikroskopickým pohybem přelétnout ukazatelem celou obrazovku. Méně námahy to jistě bude, použitelné to však nebude. 
 
 
Logitech MX VERTICAL spoléhá na bezdrátové rozhraní a napájení z akumulátoru, který má na plné nabití vydržet asi 4 měsíce a pokud mu dopřejeme v případě potřeby minutové nabíjení, vydrží pak asi 3 hodiny. Rozhraní také podporuje technologie Logitech Easy-Switch a Logitech Flow pro snadné přepínání mezi zařízeními, takže jde bezpochyby o Logitech Unifying. 
 
Myš bude k dispozici od tohoto měsíce za doporučenou cenu 100 dolarů, takže jako obvykle nejde o žádnou láci. 
 
Zdroj: Logitech


reklama