reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje

13.9.2017, Jan Vítek, článek
Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje
Už zanedlouho bude vrcholit závod Lunar X Prize podporovaný Googlem, v němž stále figuruje pět týmů, které soutěží o miliony dolarů, prestiž i svou budoucnost. Zdaleka totiž nejde jen o dosažení Měsíce a odeslání videa a fotografií.
Do soutěže se přihlásilo přes 30 týmů z celého světa, ale těm všem se věnovat nemůžeme. Nyní v ní ale zbylo už jen pět týmů, které počítají se startem a my se nejdříve podíváme na:

 

Moon Express

 
Právě Moon Express nabízí jeden z nejslibnějších programů a pochopitelně v jeho případě nejde o vědu nebo vyšší cíle, ale o byznys. Jako většina ostatních týmů se ani Moon Express nechtějí prostě jen dostat na Měsíc a splnit cíle soutěže, však i souhrnná odměna je příliš malá na to, aby se s ní týmy spokojily. Jejich ambice jdou většinou dál a v tomto případě jde o těžbu vzácných prvků, které na Zemi téměř nenajdeme, a to třeba dysprosium či yttrium.
 
 
Moon Express MX-1E
 
Nejde ale pouze o vzácné prvky, ale i o něco pro nás zcela běžného, jak ukazuje citát Roberta Richardse, jednoho ze zakladatelů Moon Express: "Voda je ropou Slunečního systému, a z Měsíce se tak stala čerpací stanice na obloze". Jde jednoduše o využití všeho, co je na Měsíci dostupné a co se tak nemusí draze a náročně dopravovat ze Země s její několikanásobně větší gravitací a hustou atmosférou. 
 
Kalifornský Moon Express byl založen v roce 2010 a ač to z názvu není moc patrné, jeho cílem není pouze pár set tisíc kilometrů vzdálený Měsíc a rovněž jeho zakladatelům nejde pouze o získání ceny Lunar X Prize. Ta je pouze jeden z cílů, stejně jako Měsíc a modul MX-1E bude jejich první, který na něj dosedne (doufejme). Richards už párkrát zdůraznil, že jde o Moon Express, ne o The Moon Express, takže jakýkoliv měsíc (či jiné menší těleso Sluneční soustavy) je v jeho mířidlech. Plány budoucích zařízení, s nimiž chce Moon Express v naší soustavě operovat, jsme už stačili popsat ve starším článku
 

 
 Moon Express MX-9 složený z více modulů MX-1
 
Co se týče našeho tématu a soutěže Lunar X Prize, zde je tak třeba mluvit právě o zmíněném modulu MX-1E, základní verzi, z níž budou vycházet budoucí větší sondy či vesmírná plavidla. Modul vyslaný k Měsíci bude vynesen na nízkou orbitu pomocí soukromé rakety Electron od Rocket Lab a k Měsíci se vydá pomocí vlastního raketového motoru PECO na kerosin a peroxid vodíku. A právě to znamená, že tu jsou dvě hlavní věci, které se mohou zvrtnout. Moon Express dosud řádně nevyzkoušel svůj raketový pohon a samotné rakety Electron jsou také ještě ve vývoji, i když ten vypadá relativně dobře. 
 
 
MX-1E je tak v podstatě stavební blok celé škálovatelné architektury a už sám o sobě bude schopen dopravit na Měsíc 30 kilogramů nákladu, což znamená, že bude mít více než dost kapacity k tomu, aby si přivezl malý rover, jenž ujede oněch požadovaných 500 metrů a pořídí video a snímky, ovšem o tomto roveru není nic známo, takže je možné, že půjde jen o přistávací modul, který nebude moci splnit všechny cíle soutěžě. Nicméně i kdyby rover scházel, nebo se start prvního MX-1E neuskutečnil v požadovaném termínu, dle Richardse by to nijak zvlášť nevadilo, neboť jeho společnost nutně nepotřebuje slibovanou výhru, což je ostatně logické. Však vyvíjet taková zařízení a technologie čistě jen za účelem možné výhry nedává smysl. 
 
 
 Bob Richards a model modulu MX-1E
 
Co se týče specifikací MX-1E, pak ten bude vážit přibližně 600 kilogramů, díky čemuž by mohl v podstatě startovat i jako sekundární náklad větších raket. Asi 400 kilogramů bude vážit samotné palivo, které musí stačit na akceleraci na cestě k Měsíci i na bezpečné dosednutí na jeho povrchu. Peroxid vodíku bude využit pro většinu manévrů, zatímco zásoba kerosinu (RP-1) se spotřebuje na nasměrování modulu na dráhu k Měsíci.
 
A právě peroxid vodíku zde bude využit i proto, že na Měsíci je voda, z níž se dá pomocí elektrolýzy získat potřebné palivo. Moduly MX-1 se pak mají stát univerzální platformou, která může být využita třeba pro údržbu satelitů, jejich bezpečné navádění do atmosféry, vypouštění malých satelitů Cubesat a jiné úkoly.  
reklama