reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Má pro dnešní hardware sběrnice PCI Express 3.0 smysl?

23.12.2011, Jan Vítek, aktualita
Má pro dnešní hardware sběrnice PCI Express 3.0 smysl?
Dle serveru VR-Zone a jeho testů spíše ne. Redaktoři testovali na dnešním hi-end hardware, tedy procesorech Intel Core i7 "Sandy Bridge-E" a grafické kartě AMD Radeon HD 7970, která oficiálně ještě ani nepřišla na trh. Zmíněné procesory...
Dle serveru VR-Zone a jeho testů spíše ne. Redaktoři testovali na dnešním hi-end hardware, tedy procesorech Intel Core i7 "Sandy Bridge-E" a grafické kartě AMD Radeon HD 7970, která oficiálně ještě ani nepřišla na trh. Zmíněné procesory Intel sice sběrnici PCI Express 3.0 oficiálně nepodporují, ale to pouze znamená, že organizace PCI-SIG ještě nevydala potřebou certifikaci. Jinak jsou na toto rozhraní připraveny i se svým čipsetem Intel X79.





Sběrnice PCI Express 3.0 má oproti verzi 2.0 přinést dvojnásobnou propustnost, čili 8 GT/s (GT jako gigatransfers) a nějaká další vylepšení ohledně integrity dat, apod. To na první pohled působí velmi slibně, ale je samozřejmě otázkou, zda takovou propustnost dnešní hardware a především software vůbec bude schopen využít.

Dnes VR-Zone vydal aktualizovaný článek zkoumající rozdíly mezi starší a zbrusu novou sběrnicí, jenž obsahuje i LuxMark pro OpenCL. K tomu využil základní desku ASUS Rampage IV Extreme (X79) s nejnovějším BIOSem verze 1004. A výsledek? Neprůkazné zlepšení výkonu, a to s rozdílem pod jedno procento.

VR-Zone ale ještě chystá recenzi s využitím více karet v CrossFire a zapojí také benchmarky F@H či Bitcoin, kde by se již mohly ukázat výraznější rozdíly.

Zdroj: VR-Zone
reklama