reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars Rover má amnézii, selhávají mu NAND Flash

31.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Mars Rover má amnézii, selhávají mu NAND Flash
NASA se v poslední době potýkala s potížemi u svého vozítka Mars Rover "Opportunity", které se již více než deset let pohybuje na povrchu Marsu. Záhadné restarty, jak bylo nyní zjištěno, mají jednu příčinu, a sice selhávající paměti NAND Flash.
Lze tedy prostě říci, že Opportunity má vadné SSD, i když NASA tak dané úložné zařízení nenazývá. Namísto toho mluví prostě o energeticky nezávislé (non-volatile) paměti flash, ale přesně takový typ využívají i SSD. Opportunity tedy potkalo přesně to, čeho se obává asi každý majitel SSD, který se kdy zajímal o životnost tohoto typu úložného zařízení - jedna z paměťových bank už nemůže do svých NAND Flash zapisovat, neboť jejich buňky už další mazací a zapisovací cykly nezvládnou.





Operátoři na to přišli po sérii restartů, které vždy následovaly poté, co se Opportunity několikrát neúspěšně pokusilo o zápis dat do své sedmé ze sedmi (ne z devíti) paměťových bank. Je totiž naprogramováno tak, aby se po sérii neúspěšných pokusu rebootovalo. To ovšem mělo vždy ten efekt, že data dočasně uložená v paměti RAM byla ztracena a právě kvůli tomu NASA mluvila o tom, že Opportunity trpí amnézií.

Řešení je nyní snadné, alespoň to dočasné. Software Opportunity bude aktualizován tak, aby přestal sedmou paměťovou banku využívat, ale je jen otázkou času, kdy začnou selhávat i ty ostatní. Zde se tedy přímo nabízí známá funkce pro vyrovnávání zátěže paměťových buněk známá jako Wear Leveling, která by měla zajistit, aby zbytek paměti vydržel co nejdéle a ta tak selhala až v bodě, kdy se všechny buňky budou blížit konci své životnosti (respektive schopnosti zápisu). Není ale jasné, zda NASA takovou funkci využije.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama