reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měsíční rover od Astrobotic míří do NASA na testování

3.10.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Měsíční rover od Astrobotic míří do NASA na testování
Americká kosmická agentura NASA bude ve svých laboratořích v Kennedyho vesmírném středisku testovat kosmické vozítko od společnosti Astrobotic. CubeRover by měl v budoucnu jezdit po povrchu Měsíce. 
Vesmírné vozítko CubeRover, které vytvořila společnost Astrobotic Technology, je mobilní rover, jenž má v budoucnu brázdit povrch Měsíce a zkoumat tamější prostředí. CubeRover byl navržen ve spolupráci s Carnegie-Mellonovou univerzitou v Pensylvánii a podle tvůrců se jedná o nejlehčí komerční kosmický rover, který kdy byl vyroben. Váží pouze čtyři kilogramy. 
 
 
Nyní Astrobotic Technology zveřejnila informaci, že vozítko bylo zasláno do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Tým z NASA má nyní rover od Astrobotic otestovat na simulovaném měsíčním povrchu ve svých laboratořích. Testování bude klíčové pro zjištění, jaké typy svahů a nerovností terénu je rover schopen spolehlivě překonat. Zkoušet se budou i pády vozítka, aby bylo jisté, že se jen tak nepřevrátí. 
 
Pokud vše půjde podle plánu, CubeRover může být v budoucnu součástí několika kosmických misí, protože je navržen pro spolupráci s více lunárními landery. NASA si společnost Astrobotic Technology vybrala jako svého komerčního partnera pro nadcházející lunární misi, jejímž cílem bude ještě před přistáním posádky astronautů v roce 2024 shromažďovat data o lokalitách a koncentraci ledu na Měsíci. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama