reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta se ve velkém soustředí na AGI (obecnou AI), letos koupí 350.000 Nvidií H100

19.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Meta se ve velkém soustředí na AGI (obecnou AI), letos koupí 350.000 Nvidií H100
Společnost Meta se dlouhou dobu soustředila na virtuální realitu, což jí zatím moc nevyšlo. Nyní mění směřování a hodlá se soustředit na vývoj obecné umělé inteligence (AGI). Dopomoci k tomu mají stovky tisíc GPU Nvidie.
Odhadnout budoucnost není jednoduché a už poslední tři dekády se ve velkém mluví o dvou velkých technologiích budoucnosti, umělé inteligenci a virtuální realitě. Společnost Meta (kdysi Facebook) vsadila především na virtuální realitu, tato sázka se jí ale prozatím moc nevyplácí. Její Reality Labs vykazuje  obrovské ztráty, ačkoli prodeje headsetů nejsou vůbec špatné (desítky milionů kusů, což je srovnatelné např. s herními konzolemi). Mark Zuckerberg už ale před nějakou dobu přestal šlapat tolik na plyn a v tlaku na vývoj systémů VR a AR trochu polevil. To ale stále nemusí znamenat, že se mýlil, a pokud AR/VR prorazí, jeho firma může mít stále slušný náskok. To se zatím neděje v druhé oblasti umělé inteligence, které naopak v posledních dvou letech skutečně dosáhla obrovského boomu, na který se čekalo už desítky let. Meta sice má své LLM Llama, ale zatím není v popředí zájmu o technologie AI.
 
Zatím tu máme různé systémy umělé inteligence, ale nikoli obecné umělé inteligence (AGI). Obecná AI je další stupeň, který by měl přinést systém schopný úplně obecné možnosti naučit se cokoli jako člověk, nebýt tedy omezenou a specializovanou AI natrénovanou na omezené množství činností. A právě AGI je novým cílem Mety, což Mark Zuckerberg oznámil např. na své sociální síti Threads. Oznámil sloučení skupin FAIR (Fundamental AI Research) a genAI, což přinese sjednocení dvou skupin za účelem efektivnějšího vývoje systémů AGI.
 
Firma nyní trénuje další generaci jejich LLM, který je nazvaný Llama 3. Aby něco takového bylo možné, firma do konce roku pořídí 350 tisíc karet Nvidia H100, což je opravdu obrovské množství hardwaru. Spolu s dalšími kartami, které Meta má a mít bude, půjde o ekvivalent výpočetního výkonu 600 tisíc H100. AI najde své uplatnění i v dalších produktech společnosti, jako jsou např. chytré brýle Ray-Ban Meta.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama