reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Uživatelé Steamu zareagovali na náhlý odchod vydavatelů titulu Metro Exodus na konkurenční Epic Games Store dle očekávání. Spustili tzv. review bombing, čili účelové negativní hodnocení, na které už stačil reagovat člověk z 4A Games. 
potooczech (345) | 11.2.201910:34
Pro mne zatím nemají na Epic Store nic zajímavého. V podstatě je tam toho hodně poskrovnu. Podpora absolutně žádná. Je to jen takový hloupý spouštěč, co nic neumí. Hra je tam možná o kousek levnější, ale prostě nejen, že ten klient nešahá Steamu ani po kotníky, on se nečape ani na Origin a jiné již existující klienty.
Zatím je to jen taková prázdná schránka a celkem chápu hráče, že se jim ten balast nechce instalovat do PC. Chápu vývojáře, že se jim nechce dávat takový díl Steamu, ale tu podporu, kterou v tuto chvíli zajišťoval hráčům Steam, tu teď budou zajišťovat sami? Nebo budou jen na fórech nadávat všem, kterým se na hře něco nelíbí, nebo jim něco nefunguje?
Podle mne tento přístup k hráčům je značně dvojsečný. V poslední době vyrostla poměrně silná komunita hráčů, kteří si konečně zvykli za hry platit. Teď hrozí to, že hru, která nebude na Steamu si prostě stáhnou. A třeba znovu objeví, že taková hra je oproštěna bez dalšího DRM balastu a funguje nakonec líp, než přes Epic klienta. Je to podle mne cesta zpět.
Odpovědět2  0
polo666 (65) | 5.2.201923:35
Ať jdou do prdele, čuráci. Výrobce má právo prodávat svoje zboží kde chce a zákazník má právo se rozhodnout, zda koupí nebo ne. Tihle blbečci, co začnou uraženě spamovat recenzní sekci jsou kundy s nudlí u nosu a zaslouží leda na prdel bejkovcem.
Odpovědět1  9
Andir (747) | 5.2.20199:45
Tito steam fanboys se chovají jak dementní děcka co si neumí ani nainstalovat dalšího klienta, nedostali to na steam s Epicstore neumí tak brečí, ani neví k čemu je hodnocení tak brečí kde se dá, a ublíží tím jen sobě zničí PC komunitu a další díl bude na pošahané konzole. Na steam už pomalu každej kašle byli nenažraný a chtěli moc logický přišla konkurence a nabídla lepší podmínky ale tito haranti to nepochopili. Měli to dát na obě platformy a na steam o těch 18% dražší at si steam blbové užijí. Chovají se jako ovce já používal steam celou dobu tak budu pořád co na tom že obírá vývojáře a peníze co jdou steamu by mohli zlepšit kvalitu her.
Odpovědět3  11
Daret (33) | 5.2.201917:09
No neviem, ovce vacsinou nebojuju, kam ich poslu, tam idu.
A ak nechcu, tak na nich poslu psa ­(hav, hav hra hav nebude hav na hav pc hav hav­) :P
Odpovědět2  0
Andir (747) | 6.2.201911:29
Dělají co se jim řekne, řeklo se vám at uctíváte steam a platíte mu monopol jak tupci a dělá te to co více dodat.
Odpovědět1  6
littleon (68) | 6.2.201911:10
Domnívám se, že zapomínáš či ignoruješ pár podstatných věcí. Provoz takové platformy jako je Steam, není úplně levnou záležitostí. Pokud porovnáš funkce a multiplatformnost Steamu s ostatními, je to neporovnatelné. Pokud vezmeme v potaz, jak dlouho Steam funguje vs nějaké bezpečností průsery, které se u internetových společností dějí poměrně často, tak pokud mne paměť neklame ­(vybavuji si jen jeden větší únik­), můžeme před Valve smeknout. To vše stojí peníze.

Nikdo z nás neumí říct, kolik peněz se vrací zpátky do vývoje Steamu, rozvoje infrastruktury, zabezpečení, dostupnosti serverů atd. Samozřejmě chápu herní studia, budou mít více peněz, ať už je to o 8 nebo 18%, nicméně nebude hráčům vadit, že nemají funkce jako ve Steamu? Udrží Epic Store takové zabezpečení, konektivitu a dostupnost, na kterou jsou hráči zvyklí a berou to jako samozřejmost nebo se časem ukáže, že budou muset zvednout marži, aby to byli schopni udržet na podobné úrovni? A další otázkou zůstává, jestli budou mít herní studia opravdu v konečném důsledku vyšší příjem, pokud určité procento hráčů nebude nakupovat hry mimo Steam. Ať je k tomu vedou jakékoliv důvody, takové reakce se ozývají a ne zřídka. Ať je to jak chce, studia mají právo prodávat kde chtějí, stejně jako hráči mají právo nenakupovat. Já hráč nejsem, z mého okolí ale často zaznívá, že co není na Steamu, kupovat nebudou. Uvidíme, jak to dopadne.

Vynášíš soudy velmi rychle, navíc zvláštním způsobem, což je smutný trend na internetu, ale je třeba se zamyslet nad věcmi s tématem souvisejícími.
Odpovědět4  0
Andir (747) | 6.2.201911:31
stačí si spočítat že když toho prodávají tolik tak není problém jen jsou nenažraný nic více, proč myslíš že jak mile se ukázal epic tak najednou nabízí velkým firmám menší marže ono to jde ale nechce se protože mají monopol, ono to chce zjistit si co to je že
Odpovědět1  4
littleon (68) | 6.2.201913:42
Ani já, ani ty nemáme přístup k datům, ze kterých bychom to mohli spočítat. Snažil jsem se pouze nastínit, že diskutující toto téma, včetně tebe, naprosto ignorují další aspekty, které k tomuto tématu neoddělitelně patří. Jestli Valve sníží marže a nebude to mít dopad na zabezpečení a konektivitu, tak to bude jenom dobře. Ta podmínka je ale důležitá.

Nevím, proč se mne pokoušíš napadat s tvrzením, že nevím co je monopol, jen proto, že mám trochu jiný názor, který podkládám logickými otázkami a třeba i trochou argumentů. Vím, je to trend v internetových diskuzích... no abych ti odpověděl, musím ti to zkazit a odpovím ti tedy stejným tónem. Já vím, co je monopol, ale ty očividně ne. Monopol je stav konkrétního trhu, kdy konkrétní firma na něm nemá konkurenci. Což v případě Valve, potažmo Steamu, neplatí, je tu více obchodů a služem ve stejném segmentu. Zde jde o získání většinového podílu na trhu. Tedy o majoritní, chceš­-li dominantní, postavení na trhu.
Odpovědět4  0
mareknr (256) | 5.2.20199:10
Odpovědět3  0
Daret (33) | 4.2.201919:15
Kedze Epic nepodporuje Linux, tak sa zda, ze minimalne rok verzia pre Linux dostupna nebude a tympadom je otazne, ci vobec.
Vela ludi kroti su nespokojni s presunom na Epic ma i obavy z bezpecnosti. Udajne mali v minulosti dake problemy.
Dalsim bodom je, ze Epic je zatial dost nevyzretou platformou pre interakciu hracov.

Tak ci onak, vzhladom k tomu ako sa hra na steame dlhodobo propagovala, je exkluzivita pre Epic tak tesne pred vydanim velmi bezcharakternym krokom. Co si o tom mysliet!
Odpovědět5  1
Nitram1980CZ (130) | 4.2.201911:30
Jenže tady byl hlavní problém ten že ze Steamu odešly 3 týdny před vydáním k Epicu a změnily i kody ke krabicovkám a to naštvalo dost lidí a tak začaly rušit objednávky protože to na Epicu ted nechtějí sám jsem zrušil objednávku a rok si hold počkám a pak koupím na steamu naštěstí je to jenom roční exkluzivita takže mám dost her co jsem ještě nehrál či potřebuji dohrát ale takhle před vydáním to změnit je prostě od nich solidní podraz.
Odpovědět16  0
PauloKP69 (58) | 4.2.201913:08
Pokud bude Steam sloužit jen ke stažení a pak pro hraní bude potřeba klient od Epicu, tak to čekání postrádá smysl a vpodstatě se nezmění ani po tom čekání nic.
Odpovědět2  4
batmaster (699) | 4.2.201914:11
Alespoň to člověk ale bude mít pod jednou střechou ­(i když ten prašivý klient bude stejně potřeba jako u UPLAY­).

Sviňárna v tomto případě je že jim na to Steam dělal půl roku reklamu ­(téměř zdarma­) u spousty fanoušků a Epic slízne smetanu. Hodně lidí čekalo na vydání a na to až si to zařadí do knihovny a najednou mají smůlu.

Řekněte mi, kdo kvůli novinkám v obchodě bude kontrolovat několik klientů. Já jsem na takový UPLAY už nezavítal od doby co ho mám ­(bral jsem jen to co bylo zdarma­).

(Jinak by mě zajímalo, kolik jim za to Epic slíbil, že takhle na poslední chvíli podtrhli Steam.)
Odpovědět6  0
painter (7) | 4.2.201914:49
Reklamu dělal zadarmo, to docela pobavilo. Vzhledem k tomu že si Valve bralo 30% z prodeje tak dělali reklamu spíš sobě. Když si Epic řekne jenom o 12% tak to jsou jednoduché počty proč přesli tešně před vydáním na jinou distribuční platformu.
Odpovědět0  8
armagedon (205) | 4.2.201915:36
U takto velkeho titulu se prakticky neda pochybovat, ze by se dostali do tech lepsich prodeju a steamu by zustalo uz ­"jen­" 20%. Najednou je ten rozdil uz jen 8% a i kdybych si to mel priplatit jako zakaznik navic, tak pro mne je steam klient se svymi vlastnostmi a dlouhodobou stabilitou vyrazne praktictejsi a tedy i cennejsi. Osobne bych nemel problem si priplatit navic ani tech 18% ceny, ci dokonce i neco malo vice. Pokud by hru takto vydali na obe platformy soubezne, rozhodne by to nebylo tolik horke. Kdyz uzivatelum zacnes neco nutit zvlast po dlouhe dobe kdy sme snad niko ani nepochybovali, ze to na tom steamu nevyjde, tak se to tem lidem proste nebude libit. Osobne tedy ten review bombing neschvaluji, ale nakrklost uzivatelu chapu. Za mne tedy nic jineho nez neporizovat neni na miste, mel jsem predobjednano v jednom zahranicnim obchode puvodne inzerovanou steam verzi, nastesti ale prodejce obratem platbu vratil. Myslim ze vydavatele tento krok pociti a jestli jim za to bude stat hodit pres palubu celou PC plaformu, tak je to jenom jejich volba se svymi dusledky.
Odpovědět6  0
Destabilizator (45) | 5.2.20197:51
To ale troufnu si tvrdit, ze mylne, predpokladas, ze jim Epic nenabidl masivni sumicku za tu exkluzivitu ­- a je to win win pro obe strany, vyvojari thrnou vic, Epic to pouzije na protlaceni toho jejich store.

Vydani na 2 platformy vyzaduje 2x tolik prace a testovani, aby launch day nebyl pruser...

Review bombing je ubohost, prijde mi to jako maly harant co neco chce a tak si lehne na zem a busi pestickama do zeme, asi takovy efekt to ma...
Odpovědět0  0
x3m (149) | 5.2.20199:30
Ci to bude win win sa este uvidi. Ak by to naozaj vsetci ti co bombovali recenzie nekupili, tak to teda vyhra nebude. Skor to vyzera na velmi zlu reklamu, ci uz pre 4A alebo Epic.

Review bombing je proste vyjadrenie nazoru nespokojnych uzivatelov, zober si to ako prostesty ludi na namestiach. Steam je platforma s obrovskov zakladnou uzivatelov, takze tym teoreticky zasiahnu miliony ludi.

A tiez nie je fer voci uzivatelom niekolko mesiacov reklamovat urcitu funkcionalitu, na zaklade ktorej si to ludia kupia, a potom tyzden pred vydanim funkciu odstranit.
Odpovědět4  0
armagedon (205) | 5.2.201911:01
Naopak, ja si jsem pomerne jisty, ze vydavatele Metra musi mit nejakou eno­-nuno luxusni nabidku. Jinak by byli hodne hloupi tohle udelat za 5minut dvanact.. Vubec bych se nedivil, kdyby meli z prodeje uplne vsechno a k tomu dostali vysoce postaveni par jachet, nebo tak neco ;­)

2x tolik prace, tomu taky neverim. Sem si docela jisty, ze pro steam uz bylo vsechno odladene a nachystane, vzdyt i na krabicovkach uz byly vytistene steam kody, ktere se ted narychlo meni. Naopak, praci si ted pridelali uplne stejnou, jako by to vydali na obe platformy. Jedna je uz roky zabehla, stabilni, vpodstate rutina. Druha je nova neodladena, polofunkcni a urcite bude jeste prochazet spoustuch dalsich vyovojovych uprav.

Jak jsem psal, review bombing u jinak kvalitnich her, ktere za to nemuzou je ponekud nestastny, ale tu frustraci lidi proste chapu. Mysleli si, ze dostanou neco, na co jsou zvykli, rozsiri si svoje knihovnicky a spoustu dalsich funkcionalit. Ten nove vynuceny klient je pro nas mnohe s prominutim jenom nechteny, polofunkcni mrzak. Pro mnohe uzivatele ma samotna ta plaforma svoji nezanedbatelnou hodnotu. Ja vim ze steam se postupne stal hodne rozezranym a je na case aby dostal trochu pres prsty, ale nejsem ochoten byt soucasti nejake platformove valky a hlavne nuceni exkluzivit ­- kdyz mi vydavatele nenabidnou to o co mam ja zajem, tak si jejich produkty proste neporidim a budu se venovat necemu jinemu.

PS: ty lehkovazne a afektovane vyhruzky, ze priste uz to na PC vyjit nemusi, tomu taky dodavaji slusnou stavu..
Odpovědět5  0
Destabilizator (45) | 5.2.201913:35
Ta vyhruzka je zrovna konina, viz post o vyjadreni vydavatele vyse...
Odpovědět1  0
Andir (747) | 5.2.201914:11
nejlepší jak si odporujete, steam potřebuje dostat přes prsty ale nebudeme podporovat koncurenci takže nebudeme napomáhat aby dostal přes prsty :D tvl to už se z naší země vytratil rozum nebo co :D lidi zde už neumí ani nainstalovat dalšího klienta :D opravdu degenerace
Odpovědět0  3
x3m (149) | 5.2.201914:20
Z pohladu mojho ­(ako uzivatela­) nemam dovod davat steamu cez prsty. Pre mna je skor problem nutnost pouzivat viacero klientov.
Odpovědět4  0
Andir (747) | 6.2.201911:27
právě z pohledu uživatele je nutnost dát steamu přes prsty to je ten problém že lidi nerozumí ekonomice, když bude mít steam monopol co se stane začne na vše kašlat jako ted, pouští na steam tunu odpadu, launcher nepřehledný a žeře 30%, potřebuje konkurenci a díky epicu už se začalo i něco hýbat.
Odpovědět0  3
armagedon (205) | 5.2.201914:49
Ja osobne jako prilezitostny hrac se steamem nemam problem, vydavatele zrejme ano. Maji tam takovou pretahovanou o par jednotek az ­(v nekterych pripadech­) *nact procent zisku, to je ale jejich vec. Mi pro me uzivatelske pohodli je prijemnejsi pouzivat jednu, odlazenou a svymi funkcemi nejpokrocilejsi platformu, ktera tady byla prvni a mam v ni rozsahlou sbirku. Jsem ochoten si za tuto dle meho pokrocilejsi a casem proverenou, stabilni platformu klidne i priplatit samotny rozdil mezi ziskem vydavatelu ­(pokud by tedy slo ­"jen­" o tu financi stranku veci..­).
Jinak konkurenci podporuji, postupem casu se po dlouhych letech samotneho steamu objevil GOG, ten jsem diky DRM free politice s nadsenim prijal, uplay sem akceptoval uz se znacne vetsim odporem, hlavne diky moznosti propojeni se steamem. Vsimni si, ze zadny ze zminovanych nebrani duplictnimu prodeji na alternativnich platformach. Kdyz se objevil origin s jeho exkluzivni politikou, tak jsem se kvuli tomu dobrovolne zrekl veskere produkce EA ­(mmj. je docela zajimave, jak kvalita jejich produkce za ty roky upadla­). Ted se chce protlacit dalsi klient, jen at si prodava komu chce, ale ja proste nejsem ochoten akceptovat dalsiho hrace, ktery mi chce nutit politiku exkluzivit ­(podotykam, ze pro exkluzivitu vlastni produkce platformy mam pochopeni, problem mam s exkluzivitou u produktu treti strany­). Vydavatele, kteri se mi jejich firemni politikou v necem nelibi, s nemi proste ja nechci spolupracovat a pokladam za spravne, neporizovat produkty, ktere mi v necem nevyhovuji.

Samozrejmne respektuji, ze nekdo jiny s tim problem nema a je natolik schopny, ze si narozdil ode mne i umi nainstalovat jineho klienta. Taky nikomu nerikam at si to nekupuje. Preji tobe a ostatnim at si u hry spokojeny a dobre se u ni bavis. Ja si za stavajici situace hru neporidim a verim ze nebudu jedinny.
Odpovědět3  0
SatanS (209) | 4.2.201919:55
to je nesmysl
Odpovědět0  0
x3m (149) | 4.2.201911:03
Bolo jasne, ze tento krok nastve dost ludi, ale vyjadrenia toho ­"vyvojara­" to je teda ozaj gol. Sak ked si tak strasne chce vyvyjat pre seba nech to robi a zit moze aj z podpory. Nejak si neuvedomuje, ze su to ludia, ktori mu vo vysledku platia za jeho pracu.

Inak mam pocit, ze som cital, ze metro sa nakoniec objavi aj na steame, ale s rocnym odstupom.
Odpovědět6  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.