reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micro Lego Computer: malinký počítač z kostiček

29.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Micro Lego Computer: malinký počítač z kostiček
Výrobce počítače Mini Lego Computer zveřejnil detaily o nových a ještě menších počítačích Micro Lego Computer, které budou sestaveny z plastových dílků stavebnice Lego. Jde přitom o modulární počítač, čili snadno rozšiřitelný.
Modular Micro Lego Computer staví na známé platformě Intel NUC, takže bohatě stačí, aby se do něj vešla příslušná základní deska, na které může být veškerý potřebný hardware. Ale také nemusí, a právě proto tu jsou také externí moduly pro pevný disk nebo čtečku karet s USB hubem. Vybrat si přitom budeme moci mezi modely s pátou generací (Broadwell) procesorů Intel Core i3, i5 a i7.





Micro Lego Computer od Mika Schroppa má rozměry 127 x 127 x 100 mm a je celý vytvořen z plastových kostek a sám pak vypadá jako přerostlá kostka 2x2. Ale díky tomu, že jde o Lego, jej můžeme sami všelijak přestavovat a spojovat jednotlivé moduly do jednoho celku. Prostě je to Lego. Na obrázku tak můžete vidět černý hlavní modul s deskou, červenou čtečku karet s USB porty a tenký modrý modul pro pevný disk či SSD.





Co se týče specifikací a verzí, pak nejslabší model začíná na 599 USD a obsahuje procesor Core i3-5010U s Intel HD 5500, 4 GB paměti DDR3, 120GB SSD, moderní AC Wi-Fi a Bluetooth 4.0, ventilátor Noctua pro chlazení (v Lego skříních jsou potřebné otvory) a potřebný spínaný zdroj slibující vysokou efektivitu. Nejdražší pak nabídne Core i7-5557U se svou Iris 6100 a 16 GB paměti RAM, a to za 879 USD. Pak si ale budeme moci vybrat i vlastní model, čili by neměl být problém dodat Micro Lego Computer v podobě Barebone (či snad kompletně bez hardwaru?).





Výrobce si chystá i další verze počítače z Lega, které nabídnou větší výběr barev a tvarů. Všechny budou mít společného to, že obsahují rozhraní USB 3.0, jeden audio výstup a také rozhraní Mini HDMI, Mini DisplayPort a Gb Ethernet. Chystána je také herní verze se silnější grafikou a je otázka, zda Schropp pro ni využije jen silnější integrovanou Intel Iris Pro nebo nějaké jiné řešení se samostatnou grafikou. Je naprosto zřejmé, že si bude muset vybrat něco z nabídky výrobců těchto malých desek s pravděpodobné je, že to bude Iris Pro.

Zdroj: Hexus.net
reklama