reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microchip už nabízí retimery pro rozhraní PCIe 5.0 a jeho 32GT/s linky

12.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Microchip už nabízí retimery pro rozhraní PCIe 5.0 a jeho 32GT/s linky
Společnost Microchip přichází na trh s párem nových retimerů pro rozhraní PCI Express verze 5.0. Toho bychom se možná mohli i v desktopu dočkat už v příštím roce, aby nahradilo verzi 4.0, která bude mít v každém případě krátký život.
Microchip přináší na trh konkrétně čipy PM8658 a PM8659, které slouží jako RTM-C 8xG5 a 16xG5 značky XpressConnect. To znamená, že jde o retimery pro sběrnici PCIe 5.0 ve verzích pro 8 a 16 datových linek. 
 
 
Retimery přitom slouží k tomu, aby signál sběrnice PCIe poskytl fyzicky delší dosah, a to výměnou za zpoždění, které čip vytvoří, přičemž v tomto případě jde dle výrobce jen o necelých 10 nanosekund, takže se vejdou s velkou rezervou do požadavků (50 až 60 ns). Nízké latence navíc umožní nasazení těchto řešení i v rámci rozhraní CXL 1.1 a 2.0, které je přímo založeno na PCIe 5.0 a jeho fyzické vrstvě, ale bylo vytvořeno právě pro provoz z nižšími latencemi. 
 
Vedle toho jde ale samozřejmě i o samotné náklady na koupi a implementaci těchto čipů, které se podepíší na ceně výsledného řešení, což v našem případě budou základní desky (Intel Alder Lake a Zen 4?). To se přitom projevilo už v aktuální generaci desek vybavených sběrnicí PCIe 4.0, což se týká především firmy AMD, ale okrajově také Intelu. Desky s LGA 1200 totiž už v mnoha případech jsou připraveny pro PCIe 4.0, ovšem není jim to nic platné, když dnešní Comet Lake-S podporují stále jen PCIe 3.0 (a starší verze). 
 
Tyto dva čipy jsou zatím první produkty firmy Microchip, které podporují PCIe 5.0, ale později je doplní i další jako PCIe přepínače nebo kontrolery pro NVMe SSD. Nebudou sloužit přitom pouze pro 8linkové či 16linkové rozhraní. Mohou svou pozornost rozdělit mezi více samostatně fungujících PCIe 5.0 rozhraní, takže například PM8658 může obsloužit dvě rozhraní x4, čtyři x2, atp. Jejich provedení také odpovídá požadavkům Intelu. Jde o pouzdra BGA v rozměrech 13,4 x 8,5 mm a 22,8 x 8,9 mm, čili zde jde také o univerzalitu daného řešení. 
 
Počítá se ale s tím, že retimery nebudou ani v případě PCIe 5.0 či CXL potřeba na všech linkách. Záleží jako obvykle na fyzické délce datových spojů, čili nejbližší sloty by se mohly obejít bez těchto pomocníků. A právě desktopové či obecně PC desky by rozhodně nemusely využívat nejmodernější verzi PCIe ve všech svých zákoutích. Bohatě bude stačit hlavní slot pro grafickou kartu a slot či sloty pro M.2. 
 
Aktuálně se nové PM8658 a PM8659 rozesílají zákazníkům firmy Microchip v podobě vzorků a masová výroba má odstartovat někdy v příštím roce. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama