reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron najíždí na výrobu GDDR6, k čemu všemu se využijí?

22.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Micron najíždí na výrobu GDDR6, k čemu všemu se využijí?
Micron ohlásil, že si přichystal opravdu agresivní nájezd výroby pamětí GDDR6, které mají mít výrazný dopad i na nabídku mainstreamových grafických karet, kde už léta vládnou paměti GDDR5. 
Dle těchto úvodních informací by se tak mohlo zdát, že paměti GDDR6 začnou brzy ve velkém nahrazovat staré GDDR5 a je pravda, že tento přechod bude jistě rychlejší než v případě DDR3 a nových DDR4, neboť grafické paměti se nemusí ohlížet na podporu procesorových architektur a vůbec platforem. Záležet bude spíše na tom, zda se výrobcům vyplatí z hlediska ceny a toho, jaký výkonnostní pokrok vůbec přinesou. 
 
 
Paměti GDDR5 se na trh dostaly už v roce 2008 a i když od té doby přišly také novější GDDR5X a ze zcela jiného soudku pak HMB a HBM2, ale GDDR5 jsou stále nejrozšířenější a na grafických kartách s cenou pod 300 dolarů se nepoužívá nic jiného. A pokud má platit to, co bylo řečeno v perexu, GDDR6 by to měly brzy změnit. 
 
Micron chce také přispět k tomu, aby se VR a 4K protlačily do mainstreamu a k tomu opět bude třeba nabídnout v tomto segmentu výrazně výkonnější karty. Ty dnes používají i GDDR5X v případě firmy NVIDIA, o nichž je dobře známo, že jde jen o dočasné řešení. Zato GDDR6 mají schopnost stát se důstojnou náhradou za GDDR5 i GDDR5X a dokonce i konkurovat pamětem HBM2. Však ty na herních kartách AMD nedokázaly ani dorovnat propustnost generace HBM1, zatíco GDDR6 slibují propustnost 16 Gb/s na pin. To znamená, že na prostém 256bitovém rozhraní dosáhnou 512 GB/s, což je propustnost hodná dnešního herního hi-endu. 
 
 
A jak mají GDDR6 dosáhnout tak vysoké datové propustnosti? Jak ukazuje výše uvedený obrázek, využijí pro to dva zcela nezávislé paměťové kanály pro čtení a zápis dat o velikosti 32 bajtů oproti GDDR5X, kde jde o jeden kanál pro 64 bajtů. Datové packety o této délce jsou pak rozděleny na šestnáct 16bitových slov, které jsou přenášeny sekvenčně přes dvoukanálovou 16bitovou datovou sběrnici.  
 
 
Nástup pamětí GDDR6 by tak měl vypadat podobně, jako když GDDR5 nahradily staré DDR3 (či GDDR3). Když se podíváme na historii karet NVIDIA, pak tu máme sérii GeForce 200, která byla paměťmi GDDR5 zcela nepolíbená. V sérii GeForce 300 byla pouze jedna karta s těmito paměťmi, ovšem v rodině GeForce 400 už GDDR5 převažovaly. Něco podobného by tak mohla zvláště NVIDIA předvést i nyní, ale to konec konců závisí jen na ní. 
 
Micron přitom cílí nejen na herní karty, ale také na zařízení pro těžbu kryptoměn, umělou inteligenci či automobilové systémy autonomního řízení. Očekává se, že propustnost prvních GDDR6 se bude pohybovat mezi 12 a 16 Gb/s na pin. Jak toho AMD a NVIDIA dokáží využít, to zatím nikdo krom nich neví a samotné tyto firmy se k tomuto tématu ještě vůbec nevyjádřily. 
 


reklama