reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začal s výrobou 1-alfa DRAM s vysokou hustotou, první nastupují DDR4

2.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron začal s výrobou 1-alfa DRAM s vysokou hustotou, první nastupují DDR4
Micron pokročil ve výrobě pamětí DRAM a uvedl do praxe nový výrobní proces, který označuje jako 1α či 1-alfa. Začíná zatím zvolna, a to masovou výrobou pamětí LPDDR4X a DDR4, a to bez použití technologie EUVL.
Micron tak včera prozradil, že už najel na výrobu pomocí procesu 1-alfa, který následuje po procesech označovaných jako 1X, 1Y a 1Z. Výrobci pamětí totiž začali při přechodu na výrobní procesy pod 20 nm využívat takové označení, která jednoduše znamenají 19 až 10nm proces. Výrobní technologie se postupně zlepšovaly, takže po 1X přišla 1Y a tak dále a dnes tu tedy máme 1α či 1-alfa. 
 
Micron uvádí, že oproti 1Z je paměťová hustota nových pamětí o 40 procent vyšší a spotřeba o 15 procent nižší. Na stejně velký čip se tak vejde o 40 procent více paměťových buněk, přičemž firma se také chlubí, že k tomu nepotřebuje extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), a to "na rozdíl od jiných". Micron přitom ani neplánuje začít využívat EUVL ani v příštích několika letech, nicméně v tomto případě musel vyvinout nové materiály (vodiče i izolanty) a použít nové stroje, čili bez investic se nový proces také neobešel. 
 
 
Jako první tak Micron začal s výrobou pamětí LPDDR4X a DDR4 s kapacitou 8 Gb, ale později bude nový proces využit pro výrobu všech jeho pamětí typu DRAM, a to včetně DDR5, HBM2E i GDDR6 či GDDR6X. A právě na nové verze GDDR6X se můžeme těšit vzhledem k tomu, jakých teplot jsou schopny v provozu dosáhnout dnešní verze, v jejichž případě není teplota mírně přes 100 °C nic výjimečného. 
 
Výroba pamětí Micronu pomocí procesu 1α tak probíhá zatím v jediné továrně, a to A3 v tchaj-wanském Tchaj-čungu na západním pobřeží ostrova. Později budou upraveny také provozy v ostatních továrnách Micronu.
 
Nové 8Gb paměti DDR4 vyrobené procesem 1α už proudí na trh a později je ještě v tomto měsíci budou následovat LPDDR4. Micron přitom už dokončil validaci nových DDR4 pro použití s aktuálními serverovými platformami, a to včetně EPYC Milan od AMD. Nasazeny ale budou i v běžných počítačích PC. 
 


reklama