reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chce obejít restrikce Applu pomocí webové aplikace pro xCloud

12.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chce obejít restrikce Applu pomocí webové aplikace pro xCloud
Na omezení týkající se iOS společnosti Apple v této době naráží především firmy Epic Games a Microsoft. V konečném důsledku nejde o nic jiného, než o peníze zákazníků a o způsob jejich dělení. Co si Microsoft nyní vymyslel?
Microsoft xCloud vešel v provoz i u nás, a to již v polovině září a stal se součástí předplatného Xbox Game Pass. Microsoft ale narazil u firmy Apple a její platformy iOS, stejně jako narazil Epic se svým Fortnite. Jde pochopitelně o tržby získané v rámci aplikace samotné, s nimiž se Epic a Microsoft odmítá podělit s firmou Apple. Spor mezi firmami Apple a Epic se již dostal k soudu, přičemž Microsoft se chystá restrikce Applu spíše obejít, než aby se snažil o změnu. Ovšem to Epic tak snadno pochopitelně udělat nemůže, leda by vytvořil streamovanou verzi Fortnite pro iOS. 
 
 
Phil Spencer z xboxové divize Microsoftu se tak rozhodl, že nejlepší bude, když jeho firma vyvine webovou verzi aplikace xCloud pro iOS. Uživatelé telefonů iPhone a tabletů iPad tak budou moci využít webový prohlížeč a Apple nebude mít možnost jim v tom zabránit, leda by blokoval přímo jisté adresy a to si těžko dovolí. Ostatně prostřednictvím Safari či jiného prohlížeče mohou uživatelé iOS již dnes využívat mnohé jiné placené služby a firma Apple nemá možnost po jejich provozovatelích požadovat podíl z tržeb. 
 
Phil Spencer tak mohl znít ve svém vyjádření velice sebejistě, když uvedl, že xCloud jistojistě bude k dispozici na iOS. Ostatně podobný přístup se svou službou Luna už využil Amazon. 
 
Webový xCloud pro iOS by měl být k dispozici někdy na začátku příštího roku a někdy v jeho průběhu by se měli dočkat také uživatelé PC s Windows 10. 
 
Zdroj: The Verge


reklama