reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chystá DirectX 12 Ultimate, které karty nabídnou podporu?

20.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chystá DirectX 12 Ultimate, které karty nabídnou podporu?
Microsoft si chystá novou a zřejmě konečnou verzi svého grafického API DirectX 12, která dostane označení UItimate. Dalo by se přitom odhadnout, co ta bude zahrnovat a v návaznosti na to i seznam podporovaných karet.
Svou podporu novému API DirectX 12 Ultimate již vyjádřily společnosti NVIDIA i AMD, ovšem o co vůbec jde? Pochopitelně o technologie, které byly do světa herních grafických karet uvedeny v poslední době, takže jde především o ray tracing, dále o variabilní či mesh shadery a také o sampler feedback. 
 
 
Je tak zřejmé, že NVIDIA má na trhu jedinou řadu, která může novému API vyhovovat, a to jsou GeForce RTX 2000. I tak je na tom pochopitelně ale lépe než ostatní, však Intel v rámci HD Graphics Gen 11 podporuje leda variabilní shadery a AMD si teprve chystá vyhovující architekturu RDNA 2. 
 
Microsoft také vytvořil příslušné logo se zelenou římskou dvanáctkou, kterým se budou moci na svém obalu chlubit ty grafiky, které novou verzi DirectX podporují. V této době tak jde pouze a jen GeForce RTX 2000. 
 
​  
DirectX 12 Ultimate (DX12U) bude mimochodem podporovat také nová konzole Xbox (Series X), ovšem ačkoliv je PlayStation 5 založena na stejné či velice podobné architektuře, pro ni to neplatí a je to zcela pochopitelné. Sony si v tomto ohledu hraje na vlastním písečku a microsoftí API jdou zcela mimo něj. 
 
 
Můžeme se také už podívat na demo slibující ray tracing pro RDNA 2, které mě svým zpracováním popravdě zrovna nenadchlo a připomnělo sterilní scény od Futuremarku, ale dá se říci, že splnilo svůj hlavní účel. Ukázalo, že nová grafická generace firmy AMD bude opravdu podporovat ray tracing a že v představách AMD jde především o odrazy světla, leštěný chrom, zrcadla, lesklý lak a odrazy navíc. 
 
AMD mluví konkrétně o kartách Radeon RX Navi 2X, takže už také alespoň víme, jak se nová generace bude označovat a že právě tyto karty budou plně podporovat DirectX 12 Ultimate. 
 
DX12U pak samo o sobě bude obsahovat DirectX Raytracing 1.1, čili novou efektivnější verzi s inline ray tracing. Ten je popisován jako alternativní forma ray tracingu, která dává vývojářům možnost více ovládat celý proces a nenechávat rozvržení práce na systému. Více o DX12U se dozvíte na blogu Microsoftu.


reklama