reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chystá spoustu nového hardwaru pro Windows 10

11.5.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft chystá spoustu nového hardwaru pro Windows 10
Obvykle dobře informovaný specialista na Microsoft Paul Thurrott přinesl na svém webu přehled novinek z Redmondu v oblasti hardwaru, které jsou chystány pro Windows 10. Pojďme se na ně podívat, protože za to určitě stojí.
Přestože je Paul Thurrott jedním z největších specialistů na Microsoft, berte to částečně jako jeho názor či případně místy i spekulace. My k tomu ještě občas přidáme náš komentář. Microsoft je každopádně schopný výrobce hardwaru a po uvedení Windows 10 se na tomhle poli máme na co těšit.

Surface Pro 4 bude následovníkem úspěšné třetí řady. Neočekává se revoluce v designu a zařízení má být zpětně kompatibilní s veškerým příslušenstvím z předchozí řady včetně Surface Pro Docking Station. Paul uvažuje o CPU, fakticky se nabízí buď úsporný Core M, který by mohl být chlazený pasivně, nebo něco z řady Core i3/i5/i7, ale tam by byl s chlazením větší problém a zřejmě by byl nutný aktivní větráček. Přesto se Paul přiklání k druhé možnosti. Já nebudu tipovat, jen na okraj poznamenám, že řada Core M je překvapivě výkonná a dost možná by stačila.


Surface Pro 3


Další na řadě je Surface Mini. Tady to berte jako čirou Paulovu spekulaci (on sám říká, že sní), protože oficiálně na tohle téma nepadlo vůbec nic. Minule už prý byla tahle řada ve výrobě, když se vedení společnosti rozhodlo projekt zarazit. Paul by si tohle malé zařízení dokázal představit s procesorem Intel Atom a volitelně s dotykovým perem, já si umím představit i Core M na nižších frekvencích. A pro pero hlasuji všemi deseti. Každopádně je fakt, že takové zařízení Microsoft v portfoliu zatím nemá a asi by to mohla být docela trefa. Hodně by přitom samozřejmě záleželo na ceně. Mně by se takový šikovný malý pomocník líbil moc.


Surface Pro


Pak tu jsou telefony řady Lumia. K Paulovi se prý donesla šeptanda o dvou modelech. Oba mají mít 64bitový Qualcomm procesor, 3 GB RAM, 32GB interní úložiště, microSD slot a 20megapixelový PureView fotoaparát. Mají se lišit displejem - první má mít velikost 5,2" a druhý 5,7". Oba s QHD displejem s rozlišením 2560×1440. Já ještě poznamenám, že Lumie se zatím překvapivě dobře prodávají v Evropě, kde mezikvartálně jednociferně rostou, zatímco v USA nepatrně klesly. Uvidíme, jak s prodeji zamíchají nové verze.


Telefony Lumia


No a máme tu obra Surface Hub. To je ten obří nástěnný dotykový počítač s obrazovkou o 84", chcete-li digitální whiteboard. Má mít rozlišení 4K. Prý se ještě chystá menší verze s obrazovkou o 55" a 1080 řádky. Dodávám, že procesor má být Intel Core i5/i7 řady Haswell. Zajímavá bude cena, Paul jen poznamenává, že je na ni zvědav. Já si ji (nerad) umím představit až v řádu statisíců korun u většího a adekvátně nižší u menšího modelu. Občas se uvádí, že ho bude pohánět speciálně s ohledem na velikost obrazovky upravená verze Windows 10. A dost by mě zajímalo, jestli Surface Hub půjde uživatelsky rozšiřovat (paměť, úložiště apod.).


Surface Hub


No a nakonec tu jsou brýle HoloLens. Paul především konstatuje, že očekává u sériových kousků větší pozorovací úhel, který ho zatím trochu zklamal. Také neočekává, že by se tyhle brýle staly doplňkem, který se dá vzít někam ven. Podle něj patří do kanceláře. Cenu tipuje mezi 500 a 1000 dolary. Já si (opět nerad) dokážu představit i trochu vyšší. Pro detailnější popis toho, co HoloLens umí, odkazuji na dřívější článek kolegy.


Brýle HoloLens


Uvedená zařízení (s výjimkou hypotetického Surface Mini) mají být uvedena zhruba společně s Windows 10, nebo s mírným odstupem po nich. Takže nejspíš někdy v druhém pololetí letošního roku. Myslíte, že některá z uvedených zařízení se dostanou přímo na český trh?

Zdroj: Thurrott
reklama