reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge prý bez svolení stahuje uživatelská data z jiných prohlížečů

25.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Edge prý bez svolení stahuje uživatelská data z jiných prohlížečů
Webový prohlížeč Microsoft Edge má nejspíš problém. Uživatelé si totiž na Internetu začínají stěžovat, že si tento browser stahuje data z jiných internetových prohlížečů, aniž by mu to někdo dovolil.
Společnost Microsoft nyní nabízí webový prohlížeč Edge založený na jádru Chromium. Ten je nově dodáván i jako aktualizace pro starší operační systémy Windows 7 SP1 a 8.1. Na Internetu se ale objevují stížnosti uživatelů, že nový Edge se chová trochu jinak, než by měl. Lidé si totiž všimli, že aniž by to prohlížeči Edge někdo dovolil, kopíruje si uživatelská data z jiných prohlížečů. Pro mnohé to může být užitečná funkce, je zde ale spousta lidí, kteří to vidí jako bezpečnostní riziko a ohrožení soukromí.
 
Microsoft Edge logo
 
Našlo se totiž několik případů lidí, kteří chtěli úvodní nastavení prohlížeče zrušit, protože ho stejně nechtěli používat, přitom ale už při zobrazení okna viděli, že jsou v okně naimportovány záložky, které tam nechtěli. Ty tam zůstaly i tehdy, když aplikaci s nastavením prohlížeče manuálně vypnuli přes Správce úloh. Zajímavé je, že když v rámci nastavení browseru uživatel nastaví, že nechce, aby byl Edge výchozím prohlížečem a přebíral nastavení z jiných prohlížečů, tato naimportovaná nastavení a záložky zmizí. Otázkou ale je, proč je nejdříve naimportuje, a až poté se ptá (a případně je pak smaže). Uživatelé se tak ptají, jak si mohou být jistí, že si Edge nic ze získaných informací nenechá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama