reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge také nabídne AI upscaling videa VSR, poběží i na RTX 2000 a AMD

8.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Edge také nabídne AI upscaling videa VSR, poběží i na RTX 2000 a AMD
Upscaling videa představila nejen Nvidia ve svých nových ovladačích, ale také Microsoft. Umělá inteligence se i tady postará o kvalitnější přehrávání videa, zvýšení rozlišení a odstranění artefaktů. Navíc bude fungovat na více druzích hardwaru.
Nedávno jsme psali o tom, že Nvidia zveřejnila nové ovladače pro své grafické karty GeForce RTX 3000 a 4000, které podporují upscaling videa pomocí umělé inteligence. Tato technologie využívá schopnosti Tensor jader a má nabídnout zlepšení kvality videa přenášeného přes internet v nízkém rozlišení, a to ať už z důvodu pomalého internetu, toho, že video ani v lepším rozlišení nebylo publikováno, nebo z jiných příčin. Bohužel je dostupná jen pro výše zmíněné dvě řady grafických karet. Microsoft přináší alternativu a jeho internetový prohlížeč přichází s technologií Video Super Resolution, která rovněž využívá systému umělé inteligence ke zlepšení kvality videa.
 
Microsoft Edge
 
Odstraní tak např. kostičkové artefakty dané silnou kompresí, má také zlepšit čitelnost textů, vylepšit pohyb. Jde ale o výpočetně náročnou věc, takže je dobré počítat s tím, že se grafická karta přece jen zatíží více, než je při přehrávání videa obvyklé. Funguje tedy v prohlížeči Edge (dostupná zatím v Insider kanálu Canary), a to v případě, že je video přehráváno v rozlišení menším než 720p, nicméně kratší strana musí mít alespoň 192 pixelů. Zařízení musí být připojeno na zdroj energie, nebude tedy fungovat v případě, že jde o notebook jedoucí z baterky. Video nesmí být chráněno DRM metodami, jako jsou PlayReady nebo Widevine, neboť pak není možné přistupovat k jednotlivým snímkům.
 
A v neposlední řadě tu máme podporované grafické karty, kde je to mnohem širší nabídka než u řešení Nvidie. Patří sem rovněž GeForce RTX 3000 a 4000, nicméně je možné to využít i na starší generaci karet GeForce RTX 2000. Podporovány jsou také grafické karty od AMD, a to konkrétně Radeon RX 5700 až 7800 (tady se asi Microsoft překlikl a chtěl napsat RX 7900). Pracuje se na podpoře hybridních GPU, nicméně prozatím je nutné v případě přítomnosti dvou grafických karet manuálně přiřadit v systému, že Edge má běžet na dedikované grafické kartě. Funkce je prozatím dostupná 50 % uživatelům Edge Canary, nicméně manuálně lze vynutit přenastavením příznaku edge://flags/#edge-video-super-resolution.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama