reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?

19.9.2013, Jan Vítek, článek
Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?
V prvních dvou článcích našeho seriálu jsme se zaměřili na horké téma spojení Microsoftu a Nokie a dnes se podíváme na desktopové systémy. Mají desktopy tak, jak je známe, nějakou budoucnost? Nebo budou umláceny hordou tabletů a ultrabooků?
První díl: Microsoft a Nokia: manželství z rozumu, či nutnost?
Druhý díl: Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta


Desktop: nadčasová klasika


Desktopový počítač, čili počítač, jehož místo je na stole, pod stolem, ve stole a tak podobně, máme asi nejvíce spojený s označením PC - Personal Computer. Dnešní desktopy se totiž podobají právě prvním počítačům typu PC a jejich prapůvodní verzi, modelu IBM PC 5150 z roku 1981, přičemž naše dnešní představa se o jeho podobě v podstatě neliší (i tu myš jsme k němu mohli připojit). Desktopový počítač "PC Compatible" skládající se z hlavní jednotky, čili skříně s hardwarem, monitoru a periferií tak bez problémů přežil dodnes. Tedy bez problémů, ve své době se pochopitelně musel prosadit v tvrdé konkurenci. Možná ještě pamatujete na osmibitové počítače jako Commodore 64 nebo šestnáctibitové Amiga či Atari ST.




- praotec PC - IBM model 5150 -


Nicméně PC s vydatným přispěním Microsoftu se nakonec dokázal prosadit, jeho konkurence se vytratila a vody uklidnily. Následně si silná dvojka Wintel udělala relativní pořádek i přímo na svém písečku, takže dnes máme mezi operačními systémy stále jednoznačně dominantní produkty od Microsoftu a podobně je na tom Intel. Ten má dnes na svém hřišti pouze jednoho konkurenta, a to AMD, které má z hlediska podílu na PC trhu spíše podružnou roli. Jenomže se už nehraje pouze na hřišti Intelu a osobní počítač dnešní doby ani nutně nemusí nést hardware kompatibilní s architekturou x86, nemusí mít klávesnici a ani myš.

Také chutě uživatelů se mění, i když tyto chutě jsou samozřejmě řízeny výrobci a jejich nabídkou. Je tak naprosto zřejmé, že desktopové počítače již dlouho ztrácejí na důležitosti a čím více se počítače a na nich založená spotřební elektronika rozšiřuje mezi lidi, kteří ještě nedávno nic takového nepotřebovali, tím jednodušší jsou. V tomto novém světě, do nějž stolní PC moc nezapadá, se objevují nové příležitosti a noví výrobci, takže pozice Microsoftu a Intelu, ač se stále zdá neotřesitelná, by se mohla zakrátko změnit. Stačí pohledět na svět chytrých mobilních telefonů, kde se ze světového lídra, firmy Nokia, během několika let stala společnost v zoufalém postavení.




- klasický desktop v podání Hewlett-Packard -


I když tedy PC stojí na mohutných základech a těší se z dlouhé tradice, neznamená to, že by se z osobních počítačů a především desktopů nemohla v záplavě rychle vyvíjených mobilních produktů a nových technologií oslovujících čím dál větší počet lidí zakrátko stát okrajová záležitost. Však těm, kteří pořádný PC desktop nepoznali, nic takového ani nemůže chybět. Náznaky můžeme vidět již dnes a tím nejvíce očividným je tempo inovací v mobilním světě. Zatímco u desktopových počítačů, jejichž prodeje byly již dávno překonány notebooky, se toho za uplynulé desetiletí moc nestalo, pak mobilní zařízení stará jen pár let se nedají srovnat s těmi moderními, ať už z pohledu hardwaru, nebo při srovnání softwarové výbavy.

Dalším příkladem mohou být třeba displeje, jež nerozdělují jen mobilní zařízení a desktopy, ale celé světy PC a mobilních zařízení. Koupili byste si dnes 10" tablet s displejem TN a rozlišením na úrovni 800 x 600? Asi ne, ale přesto nám něco podobného stále nabízí majorita klasických notebooků, čili 15,6" modely, jež jsou většinou vybaveny displeji TN a rozlišením 1366 x 768. Ultrabooky jsou v trochu lepší situaci, ale také to u nich není ideální a pokud chcete slušný displej, musíte si obvykle značně připlatit.

Tohoto tématu se poprvé více a přehledně dotknul také Intel při příležitosti představení nových procesorů Haswell. Z jeho vize budoucnosti by se pak nejeden konzervativní uživatel desktopu osypal.
reklama