reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nestihne miliardu instalací Windows 10, mohou za to mobily

16.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft nestihne miliardu instalací Windows 10, mohou za to mobily
Společnost Microsoft měla smělé plány a chtěl do poloviny roku 2018 získat miliardu instalací operačního systému Windows 10. Dosavadní čísla ale napovídají, že tyto odhady byly příliš optimistické a přiznal to i sám Microsoft.
Microsoft si od nového operačního systému Windows 10 hodně sliboval. Stal se nejrychleji se rozšiřujícími Windows v historii, ale za to z velké části mohlo i to, že jsou nabízeny jako upgrade zdarma z předchozích Windows 7 a 8. Tato nabídka končí za dva týdny a dá se očekávat, že poté už čísla moc neporostou. Dnes jsme na 350 milionech aktivních instalacích a je opravdu velmi nepravděpodobné, že by rychlost nárůstu zůstala po dobu dalších dvou let, aby se v létě 2018 stihla očekávaná meta 1 miliardy.

Microsoft Windows 10 logo

Microsoft je dle svých potěšen s dosavadním rozšiřováním, ale současně přiznává, že zmíněná jedna miliardy v polovině roku 2018 byl příliš optimistický cíl. Za vinu to dává mobilním telefonům, kde se Microsoftu opravdu hodně nedaří a nedosáhl ani na očekávaných 50 milionů kusů ročně (což by ale ani tak číslo příliš nezvedlo). Ani ostatní výrobci se s telefony s Windows 10 nepřetrhli.

Cílem je udělat univerzální platformu jak pro počítače, tak i pro tablety, telefony a další zařízení. A právě neúspěch v telefonech způsobuje, že se celý ekosystém nerozvíjí tak, jak by si Microsoft představoval a jeho univerzální aplikace pro Windows 10 zatím moc nadšení nevyvolaly.

Zdroj: betanews.com, arstechnica.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama