reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft plánuje ovládat PDA palcem

18.4.2005, Pavel Bureš, článek
Microsoft plánuje ovládat PDA palcem
Většina kapesních kapesních počítačů se ovládá stylusem a dotykovým displejem. Některá zařízení mají pouze klávesnici, jedná se spíše o digitální diáře. Stylus má mnoho výhod, ale jednu (pro někoho zásadní) nevýhodu – k ovládání je třeba použít obě ruce. Microsoft v současné době pracuje na novém způsobu ovládání, který by se obešel bez stylusu, ten by byl nahrazen uživatelovým palcem.
Palec se od tužky velmi liší, je mnohem větší a při tapnutí na displej uživatel neví, zda netiskne např. více tlačítek současně. Proto tým skládající se z pracovníků Microsoftu a Marylandské univerzity musí také vyřešit, ke kterým úkonům by se prst používal. Beze změn v uživatelském rozhraní Windows Mobile to ale nejspíš nepůjde.

Bylo by nemožné a také zbytečné předělávat rozhraní dostupných aplikací, proto vývojáři uvažují o integraci přímo do systému, pokud by se nový způsob ovládání ujal.

První tipem nového způsobu práce s kapesním počítačem je AppLens. Displej by byl rozdělen na 9 (3x3) malých oken, v nichž by se zobrazovala data spuštěných aplikací. Pokud by chtěl uživatel s některým programem pracovat, tapnul by do patřičného okénka, které by se zvětšilo do použitelné velikosti. Program spuštěný na popředí nezabírá celou plochu displeje, ale pro ostatních 8 oken je vyhrazena velmi malá plocha, která by ale měla stačit pro zobrazení základních údajů. Na obrázku je znázorněna oblast displeje, kterou by uživatel pokryl a také funkce jednotlivých pohybů prstem.



Druhou zkoumanou variantou je LaunchTile. Displej by byl rozdělen na 36 dílků (6x6), jednotlivé programy by při současném zobrazení byly pro práci nepoužitelné a tak uživatel má v jednom okamžiku k dispozici okna 4 aplikací, k přepnutí na ostatní slouží posuvník. Zajímavou funkci má středové tlačítko, slouží k zobrazení 4 nejpoužívanějších programů.






Po prvních testech je známo, že uživatelům se spíše zamlouvá AppLens. V současné době by byla škoda projekt zavrhnout, mnoho podobných programů zpočátku také vypadalo, že se jedná o v praxi nepoužitelný software a ony se zatím ujaly (např. Decuma). Osobně jsem ještě nedávno nedal na stylus dopustit, po 1 týdnu s palmOne Treem 650 jsem zjistil, že mnoha úkonů lze provést bez použití stylusu. Stránky univerzity byly v době psaní článku často nedostupné.

Jak ovládáte PDA či smartphone vy? Nedáte na stylus dopustit, nebo si umíte představit, že používáte jednu z výše popsaných variant?

Zdroj: University of Maryland, Brightand
reklama