reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pracuje na odlehčeném prohlížeči Spartan

30.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft pracuje na odlehčeném prohlížeči Spartan
Jako obvykle je zdrojem novinky o chystaném produktu Microsoftu Mary Jo Foley, která prozradila, že Spartan má být odlehčeným prohlížečem, který by mohl být multiplatformní a existovat po boku se známým Internet Explorer.
Microsoft si pro jeho pojmenování stejně jako v případě virtuální asistentky Cortany vypůjčil termín z herní série Halo, kde Spartan označuje vojenský program týkající se vývoje supervojáků. Jde tedy o známou postavu s typickou helmou, která bude v případě systému Windows 10 reprezentovat prohlížeč konkurující konkurečním Firefox, Chrome či Opera.





A zatímco Internet Explorer by měl být stále nedílnou součástí operačního systému jako výchozí browser, proti čemuž dle nedávné novinky nemá námitek už ani Evropská komise, Spartan má potenciál stát se multiplatformním prohlížečem, který by tak mohl být k dispozici třeba i na Androidu a pak samozřejmě i na Windows Phone, respektive mobilní verzi Windows 10. To by ostatně odpovídalo směru, který si Microsoft v poslední době zvolil, a sice větší podporu svých aplikací na konkurenčních systémech.

Dle zdroje zprávy by tak Windows 10 měly přijít s Internet Explorerem 11, vedle nějž bude jako alternativa Spartan, který však nebudeme moci označit za další verzi Exploreru, ale samostatný prohlížeč. Ovšem ten by měl být založen na stávajících enginech, čili renderovacím Microsoft Trident a javascriptovém Microsoft Chakra, i když přinejmenším Trident je prý v současnosti vyvíjen ve dvou verzích.

Současné oficiálně dostupné sestavení systému Windows 10 Technical Preview obsahuje Internet Explorer 11.0.9879.0 a další verzi chce Microsoft vypustit do světa 21. ledna příštího roku. Ta by mohla již obsahovat ranou verzi Spartanu, nebo bychom se o něm alespoň mohli dozvědět více přímo z úst zástupců firmy. Je otázka, jak by měly tyto dva prohlížeče vůbec koexistovat, však Microsoft může těžko po uživatelích chtít, aby používali Spartan a Internet Explorer zároveň. Dle zdroje zprávy by však IE měl být nabídnut především pro zajištění zpětné kompatibility, a to napovídá, že Spartan by postupem času mohl nad ním převládnout a odeslat jej do propadlišť dějin.

Zdroj: ZDNet
reklama