reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft: prodeje Windows a zisky klesají, naopak cloud nadále roste

28.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft: prodeje Windows a zisky klesají, naopak cloud nadále roste
Další společností, která zveřejnila své finanční výsledky za poslední čtvrtletí, je Microsoft. Ty byly v některých oblastech pozitivních, v některých negativní. Firmě se např. nedařilo v oblasti OEM licencí pro Windows, naopak cloud je tahounem.
Máme tu "sezónu" zveřejňování finančních výsledků technologických firem. Už jsme se dívali na Metu, kde to bylo hodně špatné, nyní je tu Microsoft, kde je to lepší. Firma totiž za poslední čtvrtletí (Q3/22) vykázala příjmy ve výši 50,1 mld. USD, což je meziročně 11% nárůst. Nedařilo se však všem divizím a negativní zprávou je i to, že navzdory vyšším příjmům se o 14 % propadl čistý příjem firmy na 17,6 mld. USD. Pořád jde ale o vynikající 35% čistou marži.
 
Microsoft logo
 
Např. divize More Personal Computing mírně klesla na 13,3 mld. USD, přičemž největší 15% propad zaznamenaly prodeje OEM licencí Windows. Není divu, když prodeje PC a notebooků klesají. Mírný 3% propad se týkal i služeb a prodeje obsahu pro herní konzole Xbox. Naopak zde rostly prodeje HW (+2 %), vyhledávání a reklamy (+16 %) a cloudové produkty spojené s Windows (+8 %).
 
Intelligent Cloud dosáhl na 20,3 mld. USD, což je 20% meziroční nárůst, a nyní jde o největší divizi Microsoftu. Služba Azure a další cloudové služby zde rostly dokonce o 35 %. Jako poslední tu máme Productivity and Business Processes. Tam šlo o 9% nárůst na 16,5 mld. USD a rostlo úplně vše, Office Commercial (+7 %), Office Consumer (+7 %), který už má 61,3 milionu uživatelů, LinkedIn (+17 %) a Dynamics (+15 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama