reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft propouští lidské zpravodajské kurátory, nahradí je AI

31.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft propouští lidské zpravodajské kurátory, nahradí je AI
Zpravodajský server MSN News je rozcestníkem informujícím o tom, co se děje. Místo vlastního obsahu ale přináší odkazy na jiná zpravodajská média. Tyto články však bude nově ještě více vybírat umělá inteligence a ne lidé.
Server MSN je tu s námi už od roku 1995 a během té doby se značně proměnil. Mnoho služeb zaniklo (např. MSN Messenger), vyvinulo se také zpravodajství. Místo vlastního obsahu se MSN News stal rozcestníkem, který odkazoval na zajímavé zprávy z celého světa. V roce 2018 dokonce dostal i mobilní aplikaci Microsoft News pro Android i iOS, setkat se s ním můžete také na výchozí stránce Microsoft Edge Start (základní stránka prohlížeče Microsoft Edge při spuštění). Tento systém spolupracuje s 3000 médii po celém světě, které Microsoftu denně zašlou zhruba 100 tisíc článků.
 
Microsoft MSN logo
 
Už nějaký ten pátek tu funguje systém umělé inteligence, která články zpracuje, zjistí téma i názor, čerstvost informace, vyhodnotí potenciální popularitu článku, navrhne ideální ilustrační ikonku a tyto výsledky pak předhodí lidským kurátorům. Microsoft jich zatím zaměstnával okolo 800 v 50 zemích světa, přičemž mnoho z nich v minulosti pracovalo v novinářské branži. To se ale postupně mění.
 
Jak řekl sám Microsoft, jako každá společnost, i on průběžně a pravidelně vyhodnocuje své podnikání. To se může projevit zvýšenými investicemi do slibných oblastí a změně pracovních pozic (přiřazením lidí k jiným projektům, propouštění,...). A právě to se děje s MSN a Microsoft News. Zhruba 50 lidí bude propuštěno z amerických poboček věnujících se zprávám a dalších 27 by mělo zmizet z těch britských. Dle jeho slov však nejde o reakci na koronavirovou pandemii. Jen se systémy AI budou ve zvýšené míře samy podílet na výběru článků, kvůli čemuž už lidé nebudou potřeba.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama