reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft si patentoval elastickou zdířku pro 3,5mm jacky

31.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft si patentoval elastickou zdířku pro 3,5mm jacky
Microsoft přišel s novým patentem, který umožní instalovat do různých zařízení zdířky pro 3,5mm jacky, jež se budou schopny rozšířit tak, aby se do nich jack mohl vejít. Pro inspiraci jistě nemusel chodit daleko. 
Dnešní audio konektory známé jako jacky jsou jedny z nejstarších na světě. Původní 6,35mm konektor, který se stále běžně využívá třeba pro mikrofony nebo studiová sluchátka, byl zkonstruován už v roce 1878, ovšem dnes je daleko běžnější jeho menší varianta, 3,5mm jack. Na ten však už dávno zanevřela společnost Apple, která jej ve svých moderních telefonech nenabízí, což vyvolalo velkou vlnu odporu, ale ta tento trend těžko zvrátí, neboť se k Applu už přidal i Google a to jsou hlavní smartphonoví udavači tempa. A už i samotný Intel loni navrhl, aby audio jacky byly nahrazeny rozhraním USB typu C. 
 
 
Jeden z důvodů je prostě to, že zdířka pro 3,5mm jacky je pro moderní zařízení mnohdy příliš mohutná, i když snaha o vystrnadění tohoto rozhraní je i tak možná předčasná až umělá. To dokazuje i případ, kdy se podařilo do iPhone 7 Plus instalovat tuto zdířku, a to pochopitelně funkční. 
 
Není tak pravda, že zařízení nenabízející 3,5mm audio zdířku ji nemají vyloženě jen proto, že by se do nich nevešla. I tak si ale Microsoft připravil odpověď v podobě flexibilní zdířky, která je určena pro klasické jacky, jimž se díky svému elastickému provedení přizpůsobí. Je pak jasné, že taková zdířka může být sama o sobě i tenčí než samotný konektor, ale pak je otázka, kolik toho vydrží. 
 
Očividná nevýhoda je i ta, že výrobci koncových zařízení by za použití takového provedení museli Microsoftu platit a další náklady by přinesla samotná výroba, neboť lze očekávat, že flexibilní zdířka by byla dražší než běžná. Pokud se tak s něčím takovým setkáme, nejspíše to bude v nabídce zařízení Surface od Microsoftu a možná už v ničem jiném. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama