reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft SpaceEye dokáže pomocí AI prohlédnout skrz mraky

20.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft SpaceEye dokáže pomocí AI prohlédnout skrz mraky
Pořizování leteckých fotografií pro tvorbu mapových podkladů vždy znesnadňovala jedna překážka, a sice mraky. Málokdy se poštěstí mít dokonale vymetenou oblohu, a tak si Microsoft pro své účely připravil SpaceEye. 
Technologie SpaceEye se stala součástí cloudu Microsoft Azure a konkrétně rozšíření Azure Space. Využívá umělou inteligenci, která dokáže z fotografií odstranit mraky, a to na základě radarových dat z Synthetic Aperture Radar (SAR), který se uplatnil také v misi Sentinel-1 (program Copernicus evropské ESA). Pomocí radaru se vytvoří jakýsi podklad potřebný k tomu, aby se AI mohla následně zorientovat a aby pak s využitím starších fotografií rekonstruovala podobu krajiny, která se může v podstatě i celá nacházet pod neprůhlednými mraky. A zde by se tak už dalo namítnout, že SpaceEye si v podstatě vymýšlí a domýšlí, čili výsledek neukazuje realitu. To je pravda, ale záleží také na tom, co od výsledku očekáváme.
 
 
Microsoft uvádí, že SpaceEye se může uplatnit v zemědělství, monitorování využití krajiny a v případě přírodních či jiných katastrof. Podrobnosti se už ale nedozvíme, nicméně tu máme také Project Turing, který má za úkol celkově zlepšit obraz a převést jej do vyššího rozlišení. 
 
 
Jde tak v podstatě o stejnou funkci, jakou nabízí DLSS, ale v tomto případě pro satelitní snímky, které se pak mají vyrovnat leteckým záběrům. Dnes už je tato technologie nasazena v praxi pro vylepšení Bing Maps. 


reklama