reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft testuje varování před instalací prohlížečů jiných firem

13.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft testuje varování před instalací prohlížečů jiných firem
Microsoft nám, jak jsme se dnes dozvěděli, chce nabídnout novou funkci pro automatický přesun dat z disku do cloudu a vedle toho testuje i varování, které nás má rovnou varovat před využitím prohlížečů jiných firem. 
Novou funkci pro Storage Sense (Inteligentní úložiště) jsme již zmínili, takže nyní je čas na toto upozornění, respektive přímo varování před instalací prohlížeče třetí strany. To se by se nám mohlo začít zobrazovat v případě, že si budeme chtít do svého systému nainstalovat třeba Chrome, Firefox Operu či jiný prohlížeč. Microsoft proti tomu namítne, že už přece máme nainstalovaný "bezpečnější a rychlejší browser pro Windows 10". Vypadá to, že v Redmondu už dlouho někdo nedostal přes prsty.
 
 
Microsoft si tak asi myslí, že uživatelé jeho systémů potřebují být upozorňování před instalací konkurenčních produktů a osobně toto upozornění už považuji daleko za hranicemi pouhé propagace a reklamy. Navozuje dojem, že Edge je jediným správným řešením, které je nejbezpečnější a nejrychlejší. My skutečně nepotřebujeme, aby nás Microsoft prostřednictvím zakoupeného a zaplaceného operačního systému takto vychovával a je otázka, zda si v Redmondu skutečně myslí, že někoho tímto krokem přesvědčí, spíše než naštvou. Je ale třeba jedním dechem říci, že toto varování se dosud neobjevilo ve finálních verzích systémů, a tedy možná ani neobjeví, to teprve uvidíme. 
 
Dále je třeba říci, že si takováto varování budeme moci vypnout, ale opět je to další možnost, kterou snad žádný soudný člověk nebude chtít mít zapnutou. Známe přitom Microsoft i jeho styl instalace aktualizací, které mnohdy jen tak náhodou způsobí, že některé dříve vypnuté funkce se zase zapnou, protože co kdybychom si to rozmysleli a najednou chtěli poskytovat své osobní informace pro reklamní účely, že? 
 
Bylo by ale lepší si moci zvolit, aby se nám takovéto funkce do systému vůbec neinstalovaly a platilo to bezezbytku i pro budoucí aktualizace. Každopádně tato se dle zdroje informací nedostane do Windows 10 October 2018 Update a záležet bude i na zpětné vazbě Insiderů, zda se objeví v některé další verzi. 
 
My se rovněž připravme na to, že podobné snahy o propagaci vlastních produktů Microsoftu budou pokračovat a on k nim bude dále využívat svůj operační systém. Je to zřejmé z toho, jak se transformuje ve společnost nevydělávající především na prodeji softwaru, ale na službách a jako taková potřebuje, abychom odkazy otevírali v jejích prohlížečích, aby stejným směrem proudily dotazy Cortany, a my tak využívali především Bing a na reklamách vydělával Microsoft a ne Google či jiní. 
 
Zdroj: The Verge


reklama