reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft varování před instalací jiných prohlížečů na podzim nenasadí

20.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft varování před instalací jiných prohlížečů na podzim nenasadí
Pozdvižení vyvolalo varování, které se v testovacím sestavení systému Windows 10 objevilo v případě, kdy se uživatel snažil nainstalovat webový prohlížeč Chrome nebo Firefox. To se nakonec skutečně mohlo dostat do příští verze systému.  
Dle serveru Extremetech se varování před instalací jiných prohlížečů mohlo dostat do sestavení 1809 systému Windows 10, které je známé jako October 2018 Update. Uživatelé čerstvě nainstalovaných Windows by tak museli odkliknout následující upozornění. 
 
 
To na ně v testovacích sestaveních Windows 10 vyskočilo v případě, kdy se snažili nainstalovat třeba konkurenční prohlížeč Chrome. Microsoft jeho prostřednictvím sděloval, že si nemusí už nic instalovat, protože už mají v počítači "bezpečnější a rychlejší prohlížeč pro Windows 10". Jako správná možnost je pak podsouváno k výběru spuštění prohlížeče Edge a šedou barvou pak volba "Přesto instalovat", která tak v podstatě říká, že děláme hloupost. Celá tato reklama na Edge je také koncipována jako varování a ostatně se pod nabízenými tlačítky doslova píše, že si podobná varování můžeme v nastavení vypnout.
 
Nešlo samozřejmě o to, že před instalací prohlížeče musíme odkliknout jedno tlačítko navíc. Jde prostě a jednoduše o drzost Microsoftu tímto způsobem prosazovat svůj produkt. Protřelé uživatele tím nezviklá, ale nezkušení mohou takové reklamní varování vzít vážně. 
 
Dle serveru The Verge se Microsoft nechal slyšet, že toto varování nebude součástí říjnové aktualizace systému Windows 10, ale že si rovněž ponechává možnost podobná okna zařadit do příštích verzích. Už původně se ale mluvilo o tom, že do říjnové verze Windows 10 se tato věc stejně dostat nemá a objeví se až někdy později, pokud vůbec. 
 
Nyní to ale vypadá tak, že Microsoft asi skutečně chtěl toto varování dostat už do letošní podzimní verze systému a nejde pouze o ně, ale o změnu základní správy aplikací. Starší a stále aktuální možnosti jsou nyní tři, přičemž ta zvýrazněná je výchozí. 
 
 
Nové by pak byly: Ukazovat doporučení ohledně aplikací (výchozí), Vypnout doporučení ohledně aplikací, Upozornit před instalací aplikací pořízených mimo Store a Povolit pouze aplikace ze Storu. Jde tak o výraznou změnu toho, jak Microsoft přistupuje k instalaci aplikací třetích stran a jak si osvojuje právo nás poučovat, které aplikace bychom dle jeho názoru měli a neměli používat. V příštím updatu tak bude jako výchozí možnost stále Povolit aplikace ze všech zdrojů, ale je zcela zřejmé, kterým směrem má Microsoft namířeno. 
 
 
Zdroj: The Verge


reklama