reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft varuje: stará PC nedostanou bezpečnostní aktualizace pro Windows 11

31.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft varuje: stará PC nedostanou bezpečnostní aktualizace pro Windows 11
Už to vypadalo, že přísné podmínky týkající se podporovaného hardwaru na systému Windows 11 padly, ale tak jednoduché to nebude. Jak Microsoft později uvedl, PC nesplňující hardwarové požadavky nebudou podporována.
Včera se tak už málem zdálo, že Microsoft ustoupil, ovšem nyní tu máme další informace. Stále tedy platí, že Windows 11 bude možno nainstalovat i na PC se starším procesorem a bez podpory TPM 2.0, a to v případě, že zvolíme instalaci přímo z ISO souboru, respektive třeba z flash disku, jen ne pomocí Windows Update. 
 
 
Jenomže pokud Microsoft shledá, že taková instalace běží na počítači, který nemá podporovaný hardware a třeba jen v BIOSu zapnutý TPM modul či fTPM, nebude takovému systému poskytovat ani bezpečnostní aktualizace. V podstatě jej tak dá na úroveň operačního systému, jemuž vypršela už i rozšířená podpora, což jsou dnes už i Windows 7. 
 
Server The Verge to s odvoláním na Microsoft píše jasně: "... nepodporovaná PC nebudou mít povoleno získávat aktualizace z Windows Update a to může platit i pro bezpečnostní záplaty či nové ovladače". Jde přitom právě především o bezpečnostní aktualizace, díky nimž byla zdvižena mnohá obočí.
 
Pokud totiž Microsoft v tomto ohledu opravdu neustoupí, vědomě tím přispěje k tomu, že mnozí uživatelé budou provozovat své systémy náchylné k útoku pomocí známých bezpečnostních děr. Je jasné, že velký díl viny ponese sám uživatel, ovšem od Microsoftu je to na druhou stranu zřejmý nátlak.
 
Server Extremetech přitom připomíná doby Windows XP, kdy Microsoft začal ověřovat, zda jde o legálně nainstalované systémy. Pokud ne, odepřel jejich provozovatelům možnost instalovat některé aktualizace, ovšem to neplatilo pro ty bezpečnostní. Čili v době Windows XP dostávali bezpečnostní aktualizace i piráti, ovšem v době Windows 11 je nebude dostávat nikdo, kdo má starší hardware. 
 
Můžeme jen doufat, že ani toto není finální stanovisko Redmondu, k němuž lze říci i to, že už by bylo možná lepší stát si za svým a zcela znemožnit instalaci W11 na starší PC, než lidem schválně házet klacky pod nohy.


reklama