reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft včera: "Blu-ray a HD DVD přehraje jen 64bitová verze Visty", dnes: "To je nesmysl"

25.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft včera: "Blu-ray a HD DVD přehraje jen 64bitová verze Visty", dnes: "To je nesmysl"
V Microsoftu to mají trochu popletené. Ještě včera prohlašoval Steve Riley z Microsoftu, že ke spuštění chráněného obsahu disků Blu-ray a HD DVD bude potřeba 64bitový procesor v kombinaci s 64bitovou verzí Windows Vista. Dnes tvrdí něco...
V Microsoftu to mají trochu popletené. Ještě včera prohlašoval Steve Riley z Microsoftu, že ke spuštění chráněného obsahu disků Blu-ray a HD DVD bude potřeba 64bitový procesor v kombinaci s 64bitovou verzí Windows Vista. Dnes tvrdí něco trochu jiného, přestože ve výsledku téměř to samé. Ale pěkně popořadě.



32bitová verze operačního systému Windows Vista bude schopna běžet s nepodepsanými ovladači v zájmu zachování větší kompatibility. To samozřejmě usnadňuje možnost vytvořit metodu, jak tuto ochranu obejít. 64bitová verze naproti tomu poběží pouze s podepsanými ovladači, takže obejití ochrany bude velmi těžké, nejlépe nemožné (což by si jistě přála filmová studia). Proto se filmová studia a Microsoft měli dohodnout na úplném zrušení možnosti přehrát obsah zmíněných dvou disků na 32bit platformách.

Dnes vyšlo najevo, že Steve Riley to prý trochu popletl (resp. zjednodušil) a i na 32bitových systémech půjde obsah disků Blu-ray a HD DVD přehrát. Zmíněná podpora bude záležet na jednotlivých aplikacích, ve kterých se má daný obsah přehrát, zda-li ji povolí či nikoli. K čemuž má dojít právě na základě certifikace ovladačů.

Zdroj: www.arstechnica.com, www.apcstart.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama