reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vydal kumulativní aktualizace pro Windows 10. Napravují spoustu chyb

23.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft vydal kumulativní aktualizace pro Windows 10. Napravují spoustu chyb
Microsoft obnovil distribuci volitelných aktualizací Windows 10. Nejnovější kumulativní update opravuje problémy s internetovým připojením, správcem souborů nebo přihlašováním přes Windows Hello.
V souvislosti s Windows 10 v posledních měsících často slýcháváme hlavně o tom, co nového nefunguje. Tentokrát se naopak podíváme, které chyby Microsoft opravil v posledních kumulativních aktualizacích KB4559004 a KB4559003. Jedná se o první volitelné updaty vydané po pauze, pro kterou se americký gigant rozhodl na jaře z důvodu komplikací způsobených koronavirovou krizí. Volitelné aktualizace nyní budou vycházet pouze jednou měsíčně – vždy třetí týden – a ponesou označení „Preview“. Uživatelé si nyní mohou do svých počítačů stáhnout novou kumulativní aktualizaci, pokud mají Windows 10 ve verzi 1909, 1903 nebo 1809.
 
 
Update KB4559004 míří na verze 1909 a 1903, které používají stejné jádro, proto se neliší ani seznam novinek. Po úspěšné aktualizace se označení sestavení systému posune na 18362.997 a 18363.997. A nutno říct, že změn vývojáři přidali více než dost – především se jedná o řešení chyb, z nichž některé trápily uživatele dlouhé měsíce. Kupříkladu problém s blokovaným přístupem k internetu, který by měl napravit nejnovější patch, byl zaznamenám při používání WWAN LTE modemů již od updatu KB4535996 z konce února. Vyřešeny byly také potíže s přihlášením pomocí kamery (rozpoznání obličeje) přes službu Windows Hello, které na některých systémech přestalo fungovat. 
 
Několika změn doznal Průzkumník souborů. který uživatelům nabídne možnost mazat vyhledávací dotazy v historii. Kromě toho byla opravena chyba způsobující pád této aplikace po otevření adresářů obsahujících určité typy souborů, především obrázky ve formátech RAW. Vývojáři Microsoftu se také vypořádali s chybou v Excelu, která se týkala nefunkční lupy. V důsledku toho mohlo dojít k pádu celého programu. Aktualizace dále opravuje problémy s rodinnými bezpečnostními funkcemi (např. časové limity a hlášení o aktivitách) na zařízeních ARM64 nebo řeší chyby, které se týkají podnikového antiviru Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP). Jedna z chyb např. zabraňovala správcům vytvářet výjimky.
 
Seznam změn updatu KB4559003, který vychází pro Windows 10 ve verzi 1809, je potom výrazně kratší. Zahrnuje výše uvedené opravy týkající se Excelu nebo antiviru Defender ATP. Obě volitelné kumulativní aktualizace jsou již distribuovány prostřednictvím služeb Windows Update a Microsoft Update. Pokud jste nezaznamenali žádný z výše uvedených problémů a nechcete riskovat jiné chyby, které se pochopitelně po aktualizaci mohou objevit, vyčkejte na srpnový „Patch Tuesday“. Všechny uvedené opravy budou jeho součástí, i když se neobjeví v seznamu změn.
 
Zdroj: Microsoft.com (1, 2) via Zdnet.com


reklama