reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Windows 11 nyní z taskbaru může vyhledávat přes Bing AI

4.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Windows 11 nyní z taskbaru může vyhledávat přes Bing AI
Microsoft nedávno spustil vyhledávání v Bingu pomocí systému umělé inteligence, která je založena na systému GPT. Nyní se toto vyhledávání dostává i přímo do prostředí operačního systému Windows 11. AI spustíte z taskbaru.
Zhruba před měsícem představil Microsoft novinku do svého vyhledávače Bing. Umístil sem chatbota založeného na systému GPT-3.5 (podobný systém využívá např. ChatGPT, tam jde také o GPT-3.5). Od té doby nám vyhledávač kvůli několika "prohřeškům" také náležitě zhloupl, protože byl Microsoftem poněkud omezen. Zároveň ale došlo k tomu, že tento vyhledávač se dostal do aktualizace operačního systému Windows 11 a nyní je vyhledávání přes Bing s pomocí AI dostupné přímo přes taskbar systému. Nečekejte ale přímou integraci do OS, v zásadě to umožňuje spustit Edge a v něm ono vyhledávání přes Bing s AI.
 
Microsoft Windows 11
 
A je tu ještě jeden zádrhel. Toto má fungovat jen u těch uživatelů, kteří už mají přístup k tomuto Bingu, což není zdaleka každý (většina je na čekací listině). V konečném důsledku, až bude tento systém dostupný všem, mohlo by jít o opravdu masivní využití umělé inteligence. Podle Microsoftu toho vyhledávání pravidelně využívá více než půl miliardy lidí. Pokud jde ale o počet těch, kteří mají přístup k vyhledávači Bing s AI, tak ten je jen něco přes milion, a to ze 169 různých zemí po celém světě. Tento systém je nyní dostupný také v Bingu na telefonu a v konverzacích na Skypu. Dočkat se máme také integrace do kancelářského balíku Office.
 
Další zajímavou novinkou ve Windows 11 je Phone Link pro iOS. Uživatelé iPhonů budou moci spojit iPhone s operačním systémem Windows 11, což jim z prostředí tohoto systému umožní psát zprávy (včetně iMessage), volat a zobrazovat notifikace. Konečně se dostává i na plnohodnotnou aplikaci pro nahrávání obrazovky (dosud dostupné přes herní Xbox Game Bar). Notepad dostal panely, máme tu podporu pro displeje zobrazující Braillovo písmo, vylepšené ovládání hlasem, jsou tu i vylepšené widgety pro aplikace Mety a Spotify. Windows Studio Effects využívá systémů AI pro vylepšování obrazu např. v Microsoft Teams, kde může rozmazávat pozadí nebo vytvářet automatické ořezy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama