reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhledávač Microsoft Bing nyní využívá AI na základě ChatGPT

8.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Vyhledávač Microsoft Bing nyní využívá AI na základě ChatGPT
ChatGPT nepřestává převracet svět informačních technologií vzhůru nohama. Pořád není jasné, jak významnou změnou vůbec tento systém bude, nicméně v posledních týdnech je o něj obrovský zájem. Nově bude vylepšovat vyhledávání v Bingu.
Myslíte, že se Bing s AI stane hrozbou pro vyhledávač Google?
V anketě šlo hlasovat od 8.2.2023 do 7.3.2023. Počet hlasujících: 19
Určitě ne11 %
Spíše ne26 %
Spíše ano53 %
Určitě ano11 %
Vyhledávač Bing od Microsoftu je dlouhodobě ve stínu toho od Googlu. Microsoft však věří, že Google poněkud usnul na vavřínech a hodlá po letech nepříliš velkých změn ve světě vyhledávání přinést revoluci. Tou má být systém vyhledávání využívající systém umělé inteligence na základě systému ChatGPT. Ten vyvinula organizace OpenAI a Microsoft do ní hodně investuje. Uvedení ChatGPT mezi veřejnost v listopadu loňského roku se setkalo s obrovským zájmem a v těchto dnech se také spouští placená varianta ChatGPT Plus, která by měla zajistit vyšší prioritu přístupu k systému. Brzy si budeme moci vyzkoušet umělou inteligenci i ve vyhledávání v Bingu, které Microsoft před chvíli spustil v omezeném režimu.
 
Bing s ChatGPT
 
Prozatím se lze zapsat na čekací listinu a do doby, než bude vaše žádost kladně vyřízena, můžete se podívat jen na několik předvybraných dotazů, na které Bing ukáže dva výsledky vyhledávání. Vlevo je ten klasický, vpravo je pak ten vygenerovaný systémem na základě ChatGPT. Ten odpovídá spíše konverzačně a až budete mít plný přístup, můžete i pokračovat v této konverzaci. Odpovědi jsou doplněny i o odkazy na zdroje, kde lze dohledat více informací. Podle Microsoftu má být vyhledávání ještě lepší než standardní ChatGPT založený na GPT 3.5 (Microsoft svůj systém nazývá Prometheus Model).
 
 
To nejsou ale jediné novinky. Prohlížeč Edge má dostat také dvě vylepšení, funkci Chat a Compose. Chat umožní např. sumarizovat zobrazenou stránku tak, abyste z ní dostali "výcuc" obsahující vše potřebné ve stručném textu a vy tak nemuseli číst celý text. Compose má pomáhat s psaním textu, např. e-mailů. Nezodpovězenou otázkou je, zda se takto vylepšený Bing stane hrozbou pro vyhledávač Google. Co myslíte?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama