reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft: z Windows se postupně stane cloudový OS

10.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft: z Windows se postupně stane cloudový OS
Kevin Turner, COO společnosti Microsoft, promluvil o budoucnosti operačního systému Windows z finančního hlediska. Jeho některé myšlenky potvrzují to, co jsme již slyšeli o Windows 10, ovšem Turner hovořil i o budoucím vývoji systému.
Již nějakou dobu se mluví o tom, že společnost Microsoft se chystá najít nové cesty, jak vydělávat na svém operačním systému, přičemž ty konkrétně má představit brzy v příštím roce. Možná to tedy bude v lednu, kdy je očekáván také příchod verze Technology Preview systému Windows 10. Microsoft přitom již dříve v tomto roce začal předělávat obchodní model týkající se Windows, neboť, jak víme, představil levnější Windows 8.1 s Bing, která jsou určena pro low-endové tablety a notebooky. Ohlásil také, že u zařízení s obrazovkou o úhlopříčce 9" a menší budou Windows zcela zadarmo, díky čemuž mohou být samotná koncová zařízení levnější. Malé notebooky s Windows se tak prodávají již od 200 USD a tablety dokonce za 99 USD. Ještě se ale uvidí, jaký dopad toto bude mít ve světě, kde vládne Android, Chrome OS a iOS, nicméně Turner se pochlubil, že tato zařízení se zatím prodávají velmi dobře.





Kevin Turner ale také podotkl, že i když Windows zdarma je pro uživatele samotné jistě velmi lákavá nabídka, pro Microsoft to nemusí být dlouhodobě udržitelná strategie. Dodal, že Microsoft chce mezi systémy pro různá zařízení i nadále dělat rozdíly co se týče jejich zpoplatnění a také chce hledat nové cesty k výdělku, když samotná mobilní zařízení jsou tak levná a Windows jsou pro některé k dispozici zdarma.





Tyto nové cesty povedoou přirozeně přes služby, což je něco, v čem dnes vyniká především Google. Jak Turner dodal: "Existují příležitosti k představení nových kreativních služeb. V průběhu jara a léta budeme oznamovat, jak tento obchodní model bude vypadat". Zatím nebylo nic upřesněno a i v dalších větách Tuner hovořil jen neurčitě o službách a přídavných funkcích, které si zákazník bude moci zaplatit. Uvidíme tedy později, co konkrétního si Microsoft připraví nad rámec placených Office 365, extra kapacity na OneDrive, atp.

Turner dále řekl, že Windows 10 nebudou produktem, který bude prodáván za hubičku nebo dokonce distribuován zdarma jen proto, aby si firma zajistila růst jejich podílu mezi operačními systémy. Starší zprávy přitom mluvily o tom, že základní verze Windows 10 bude zdarma jako upgrade nejen pro uživatele Windows 8.x, ale pro ty s Windows 7 a dokonce Vista. Uvidíme tedy až někdy na jaře, jak to nakonec bude.

Co se týče budoucnosti, pak ta je dle Tunera "o přerodu v cloudový operační systém", který se zaměří na tzv. dvojitého uživatele (dual-user). Tento termín již dříve použil nový CEO Microsoftu Satya Nadella, jímž označil člověka, který využívá jedním způsobem pracovní počítač a druhým způsobem svůj osobní, čili jde vlastně o dva typy uživatele v jednom. Microsoft se chce na takového uživatele v budoucnu zaměřit a chce vzít v potaz i to, že takový jedinec nemusí vždy pracovat na stejných platformách, ale může využívat stejné služby.

Více se od Turnera či jiného zástupce Microsoftu dozvíme v příštím roce, kdy budou představeny i nové funkce systému Windows 10, jež budou zajímat především běžné spotřebitele a mezi ně bude patřit i osobní asistentka Cortana.

Zdroj: Hexus.net
reklama