reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zřejmě zajistí zpětnou kompatibilitu XBOX 360

22.6.2005, Jaroslav Ekl, aktualita
Microsoft zřejmě zajistí zpětnou kompatibilitu XBOX 360
V původních plánech Microsoft prohlašoval, že nová herní konzole XBox 360 nebude zpětně kompatibilní s nyní prodávanými modely XBox. Podle studií preferuje zpětnou kompatibilitu jen asi 5% uživatelů a ostatní si kupují novou konzoli za účelem...
V původních plánech Microsoft prohlašoval, že nová herní konzole XBox 360 nebude zpětně kompatibilní s nyní prodávanými modely XBox. Podle studií preferuje zpětnou kompatibilitu jen asi 5% uživatelů a ostatní si kupují novou konzoli za účelem pořízení nových her.

Jak se ale ukazuje, především na hlavním konkurentu Playstation3, který zpětně kompatibilní bude, Microsoft podlehne tlaku uživatelů a pro jistotu zpětnou kompatibilitu zavede. Nyní totiž prohlásily firmy Microsoft a nVidia, že se dohodly na licenci pro emulaci grafického čipu z první generace XBoxů. Tento čip vyráběla právě nVidia a Microsoft nemohl bez jejího souhlasu vytvořit emulační prostředí.

Druhou věcí je emulace procesoru, který XBox pohání. Vzhledem k tomu, že se ale u první generace jedná o 733MHz procesor Intel Pentium III, nebude to problém. XBox 360 je totiž vybaven hned 3mi procesory IBM PowerPC s frekvencí 3GHz každý.

Nová dohoda zajistí nVidii několikaletý příjem za licencování technologií, zatímco Microsoftu by mohl tento krok přinést spoustu nových uživatelů, kteří již vlastní starší generací XBoxů a také jednodušší přechod na nové hry. Pro úplnost dodejme, že XBox 360 bude obsahovat grafické řešení od firmy ATi a řídící komponenty od SIS. Jak jsme již uváděli, srdcem jednotky budou tři procesory IBM PowerPC 3GHz.

Zdroj: http://www.xbitlabs.com/news/multimedia/display/20050617224013.html
reklama