reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zveřejnil kódy MS-DOS a Word

27.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft zveřejnil kódy MS-DOS a Word
Microsoft se rozhodl zveřejnit zdrojové kódy operačního systému MS-DOS 1.1 a 2.0 a vedle toho také Microsoft Word for Windows 1.1a. Ty jsou tak nyní volně ke stažení, takže se každý na může podívat.
Microsoft dal tedy k dispozici zdrojové kódy MS-DOS 1.1 a 2.0 a Word for Windows 1.1a, a to prostřednictvím Computer History Museum v Mountain View, Kalifornii. Stačí si tedy zajít na stránky muzea a kódy si stáhnout, přičemž ty jsou pochopitelně určeny jen pro vlastní potřebu a není dovoleno je publikovat jinde nebo je dokonce využívat pro komerční účely.





Firma také své oznámení doplnila o stručnou historii tohoto softwaru. MS-DOS byl originálně přejmenovaný 86-DOS ze srpna 1980, který napsal Tim Paterson ze Seattle Computer Products. Jeho operační systém Microsoft v březnu 1981 koupil za 75000 USD a Patersona zaměstnal. První verze Wordu pak byla vypuštěna v roce 1983 pro DOS, kdy konkurovala softwaru WordPerfect. Mnohem větší úspěch ale zaznamenal Word for Windows, který přišel až v roce 1989.

V době prvního MS-DOS měl Microsoft přitom méně než 100 zaměstnanců a zdrojový kód jeho systému nezabíral ani 300 kB. Dnes je Microsoft softwarovou firmou světového formátu, jejíž operační systémy jsou zdaleka nejrozšířenější a velmi populární jsou také její kancelářské Office, kterých dnes používá více než miliarda uživatelů. Ovšem je to také firma, která musí i přes svou obrovskou základnu uživatelů bojovat o svou budoucnost, která je ohrožena mobilními zařízeními, kde vládne Google a Apple s jejich Android a iOS.

Zdroj: Hexus.net
reklama