reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Miniaturní počítače firem Compulab, Toradex a Netcom

19.9.2006, Jan Vítek, aktualita
Miniaturní počítače firem Compulab, Toradex a Netcom
Izraelská společnost Compulab před čtvrt rokem představila zařízení CM-X270L, které (samozřejmě kromě displeje) dokázalo fungovat jako plnohodnotné PDA a to na PCB o rozloze dvou třetin kreditní karty. Nyní však představila počítač typu...
Izraelská společnost Compulab před čtvrt rokem představila zařízení CM-X270L, které (samozřejmě kromě displeje) dokázalo fungovat jako plnohodnotné PDA a to na PCB o rozloze dvou třetin kreditní karty. Nyní však představila počítač typu x86: CM-iGLX, jenž je jen o málo větší než předchozí X270L. Oplývá rozměry 5,8 x 6,8cm, procesorem AMD Geode LX 800 (500MHz), 256MB paměti DDR RAM, 512 paměti flash, WLAN, GPIO, HDD řadičem a rozhraním pro touch screen LCD. Na tomto miniaturním počítači je tedy možné rozběhnout i MS Windows XP.


CM-iGLX - vrchní strana



CM-iGLX - spodní strana

Miniaturizace se však také nutné odrazí na složitosti výroby, už jen počet vrstev v PCB se zákonitě musel oproti klasickým základním deskám velmi podstatně zvýšit. Zařízení je možno si ve velkém objednat za 107USD.


PXA290

Švýcarská firma Toradex se zase pochlubila ještě menším Marvell PXA290 s 806MHz procesorem, 64MB DDR ram a 32MB flash paměti. Její počítač má rozměry pouhých 6,8 x 3,8cm, tedy zhruba o rozměrech modulů SO-DIMM. Development kity se dají pořídit za 3500 Euro, avšak ve větším množství je firma může začít chrlit až v příštím roce.


PXA270

To Netcom se v Taipei zase pochlubil svým PXA270 modulem založeném na Tchajwanském PCB návrhu. Mezi těmito třemi je s 8,5 x 6,5cm největší, ale zase nabízí možnost připojení k síti přes RJ45 konektor a obsahuje Compact Flash konektory (třeba pro CF WiFi karty). Ostatní specifikace však nejsou známy, včetně cen.

Zdroj: TheInquirer
reklama