reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Minority Report v praxi: Čína chce odhalit zločince dříve, než něco spáchají

28.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Minority Report v praxi: Čína chce odhalit zločince dříve, než něco spáchají
Knihy, filmy i seriály už nejednou dokázaly svým způsobem předpovědět budoucnost a už dříve se mluvilo o tom, že může brzy dojít i na Minority Report. Jde tu v podstatě ale jen o další krok po všeobecném sledování občanů. 
Čína je dobře známá sledováním svých občanů pomocí obličeje rozpoznávajících kamer, signálu mobilních telefonů a pochopitelně i všemožných dat, která do Internetu pošlou sami Číňané. Nedávno jsme se podívali na to, jak byla za velice podezřelých okolností zastavena na svých cestách celá řada lidí, kteří se chtěli sjet do Čeng-čou na demonstraci, neboť jim úřady zablokovaly úspory. Uvádí se, že tu byly zřejmě zneužity COVID trackery, které tak jednoduše vybraným lidem rázem znemožnily cestování. 
 
I to by se dalo v podstatě označit za událost, která má blízko k systému proslavenému filmem Minority Report. Čínské úřady tu totiž měly na základě dostupných informací předem zabránit lidem v jejich protestu, přičemž samozřejmě není jisté, že všichni ti, kterým zčervenal COVID tracker, měli opravdu v plánu protestovat.
 
 
Právě takové možnosti jsou přitom dány rozsáhlým sledováním obyvatelstva, neboť pouze tak lze sebrat dostatek informací, na jejichž základě lze předpovídat nějaké chování. Do celé mozaiky spadá třeba i sledování výrazů tváře lidí spadajících mezi minority, dle nichž se určují jejich emoce. 
 
Dle New York Times to celé přitom skutečně směřuje do stavu, který by se dal přirovnat ke světu z filmu Minority Report. Výše popsaná událost ohledně údajného zneužití COVID trackeru by ale byla oproti tomu jen neumělý pokus, neboť ve výsledku by se měly (nepochybně pomocí AI) vyhodnocovat veškerá možná data z každodenních aktivit občanů a v nich pak hledat identifikovatelné vzorce chování, jež mohou ukazovat třeba na to, že se někdo chystá spáchat zločin, ať už je jakýkoliv. V potaz se pak samozřejmě může brát i všechno to, co o dotyčném ví všemožné vládní úřady, banky, nemocnice, obchody, atp. Pak už může být o to snadnější určit i to, že se na nějakém místě začínají srocovat lidé s vysokým indexem rizikového chování.
 
Aktuálně se ovšem dle zdroje takovýto systém teprve chystá a hledají se společnosti, které jej mohou vybudovat. Mezitím se ale už pracuje na softwaru, který dodá společnost Megvii a založí jej na rozsáhlé databází více než 2,5 miliard tváří. Tento software má být schopen jednoznačně spojit tvář člověka se všemi digitálními účty, které používá, s čímž se dá dále pracovat.  


reklama