Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní čipy MediaTek prý budou mít GPU od Nvidie

21.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní čipy MediaTek prý budou mít GPU od Nvidie
Společnost MediaTek chce trochu znepříjemnit život svým rivalům jako Qualcomm a Samsung. Proslýchá se, že nyní spolupracuje se společností Nvidia na vývoji mobilního GPU pro své nové mobilní procesory.
Na poli mobilních procesorů máme několik velkých hráčů. Vedle Applu je to pro konkurenční platformu Android ve vyšších třídách zejména Qualcomm a Samsung, v nižších je to především MediaTek. Ten se ale snaží vymanit z image výrobce levných a problematických mobilních chipsetů pro low-endové telefony a už nějakou dobu má v nabídce i zajímavé high-endové procesory. U chystaného modelu Dimensity 9300 se dokonce spekuluje, že bude mít 4 výkonná jádra Cortex-X4, to ale vypadá být u telefonu spíše nepravděpodobné kvůli enormní spotřebě. Tam by mohlo jít spíše o procesor pro chromebooky. Nyní se objevují další zákulisní informace, které hovoří o tom, že MediaTek spolupracuje se společností Nvidia na vývoji mobilní čipů GPU.
 
MediaTek Dimensity
 
Zatímco Qualcomm má GPU Adreno, Samsung nyní zkouší architekturu RDNA 2 od AMD a v budoucnu by měl snad přejít na RDNA 3, MediaTek by tak mohl přejít z ARM Mali na některou z architektur Nvidie. Kterou přesně, to se neví, ale ideální by byla obvykle ta poslední, která většinou přináší nejlepší efektivitu. Víme, že Ada Lovelace je právě takovou architekturou, která umí nabízet velmi vysoký výkon při rozumné spotřebě. Zda se ale tak stane, to prozatím nevíme. Jde jen o první zprávy a ty se budou jistě v průběhu času dále upřesňovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.