reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modder zprovoznil na Raspberry Pi 4 externí PCIe

11.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Modder zprovoznil na Raspberry Pi 4 externí PCIe
Možnosti počítačů Raspberry Pi jsou velice široké, ale i tak ani zdaleka neumí všechno. Ani nejnovější Raspberry Pi 4 nezvládne připojit externí zařízení pomocí sběrnice PCIe. Tedy zvládne, ale neobejde se to bez zvláštní snahy. 
O Raspberry Pi 4 se dosud mluvilo spíše v negativním smyslu kvůli přehřívání a špatně implementovanému rozhraní USB-C. Nyní se ale podíváme na to, jak lze rozšířit schopnosti tohoto zařízení, o což se zasloužil jistý Tomasz Mloduchowski. Ten svůj Pi 4 modifikoval tak, aby se na něj mohla připojit externí zařízení pomocí sběrnice PCIe. To přitom není vůbec od věci vzhledem k tomu, že nová verze nabízí mnohem vyšší výkon v porovnání se staršími Pi 3 a o to lákavější bude postavit si na něm desktopový počítač. 
 
 
Raspberry Pi 4 technicky spoléhá na rozhraní PCIe, pomocí nějž jsou napojeny kontrolery pro USB. Ovšem oficiálně nenabízí žádnou možnost, jak bychom si mohli sami využít PCIe pro přímé napojení dalších komponent, teoreticky třeba grafické karty nebo SSD. Mloduchowski ale přišel na to, že s využitím úprav to možné je. 
 
Počítač využívá dva USB kontrolery napojené přes PCIe, jeden pro USB 3.0 a druhý pro USB 2.0. Pokud budeme ochotni se jednoho zbavit, pak můžeme využít uvolněné linky pro napojení třeba kontroleru Adaptec SAS. Je tak jasné, že bez pájení se to neobejde a že nejde o jednoduchou práci. Musíme totiž využít prostor na desce po uvolněném kontroleru, což je řádná piplačka, jak ostatně ukazuje i následující snímek. 
 
 
Není to tedy práce pro každého, ale rozhodně je to proveditelné a my pak můžeme bootovat třeba s výkonného SSD, což bude daleko lepší než využití microSD kartičky. Na druhou stranu je tu ale ještě jeden způsob, a sice prostě externí SSD napojené na USB, které může být dle Tom's Hardware 3 až 13x výkonnější než microSD. 
 
Na blogu Mloduchovského je podrobně popsán celý proces a máme tu i videa, která zachycují celou vzniklou sestavu v praxi. 
 
 
A jako obvykle tu bylo hlavním motorem celé snahy prostě to, aby si autor ověřil, že je to vůbec možné. Ostatně na zařízení v ceně 35 dolarů se takto dá experimentovat s lehkým srdcem a bez obav, že bychom zničili drahé vybavení. Je to také jeden z nejlevnějších počítačů, na kterém lze dělat experimenty s PCIe a Tomasz Mloduchowski slíbil, že s nimi nekončí. 
 


reklama