reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MonsterLabo The First: prostorově nenáročná skříň s pasivním chlazením

9.1.2019, Jan Vítek, aktualita
MonsterLabo The First: prostorově nenáročná skříň s pasivním chlazením
MonsterLabo The First vypadá jako stará lednička, ovšem lednička to není a navzdory svému názvu to není ani první skříň pro pasivní chlazení počítačové sestavy. Vypadá však, že tento úkol zvládne dobře. Nebo ne?
MonsterLabo The First je skříňový speciál a přesně tak se i tváří se svými různými podobami, mezi nimiž vyčuhuje verze s texturou dřeva a oprýskaného kovu vyfocená v prostředí Nevady. Dřevo to ale samozřejmě není, to by se zájemci už opravdu nedoplatili a především by takový materiál moc neprospěl účelu pasivního chlazení počítačové sestavy. Ve skutečnosti jde o modifikaci základní verze skříně od Gizmo2Poche.
 
 
Tato skříň se měla objevit už na Computexu 2018, ale až nyní na CES 2019 se mohli zájemci podívat blíže, a to rovnou na více verzí s různými nainstalovanými sestavami. Zajímavé je, že ačkoliv The First oficiálně nabízí zcela pasivní chlazení, na CES byly sestavy opatřeny jedním 140mm ventilátorem firmy Noctua. Je tak otázka, co všechno tato skříň vůbec zvládne, respektive jaké je maximální TDP napojených komponent, a to tedy především procesoru a grafické karty. 
 
 
Co nám tedy prozradí fotografie od serveru techPowerUp? Jak se dalo čekat, ústřední roli zde hrají heatpipe napojené na mohutný pasiv či pasivy. Žebroví s velkými rozestupy je uzpůsobeno tomu, aby jím mohl snadněji proudit vzduch, a to buď přirozeně poháněný pouze komínovým efektem, nebo nízkootáčkovým ventilátorem. 
 
 
 
Jak je ale též dobře vidět, použit byl normální zdroj, o jehož chlazení se skříň nepostará (pochopitelně) a tak je už na uživateli samotném, zda si vybere třeba zdroj, který je sám o sobě chlazen pasivně. 
 
 
Zdroj formátu ATX, SFX nebo SFX-L je umístěn až vespod a nad ním máme jednak místo pro základní desku formátu Mini ITX a naproti ní bude grafická karta s délkou maximálně 270 mm. Je tak jasné, že The First není žádná obrovská bedna, však dle fotografie se základní deskou nebude hrana její základny o moc přesahovat délku 20 cm a na výšku by to mohlo být mezi 45 a 50 cm. 
 
Pak se ani nelze divit, že předváděné sestavy vyžadovaly aktivní chlazení, ačkoliv byly vybaveny procesorem Core i5-8600K s GeForce GTX 1060 nebo Core i5-8500 a GeForce RTX 2070. O jejich chlazení se postará 2,7 kg vážící pasiv složený z 21 hliníkových žeber a dvanácti 6mm heatpipe. 
 
Základní verze skříně přijde na 369 eur a 429 eur dáme za jistou "premium package", ale už se nedozvíme, čím se liší. 
 


reklama