reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Motherboard ASRock 775Dual-915GL s PCI-E, AGP i integrovanou grafikou

3.3.2005, Petr Hájek, aktualita
Motherboard ASRock 775Dual-915GL s PCI-E, AGP i integrovanou grafikou
Společnost ASRock se u svojí desky ASRock 775Dual-915GL rozhodla k dalšímu zajímavému kroku - zkřížit několik grafických rozhraní na jediném boardu. Jednoznačně nejzajímavější vlastností BIOSu této µATX desky je fakt, že BIOS nechá vedle...
Společnost ASRock se u svojí desky ASRock 775Dual-915GL rozhodla k dalšímu zajímavému kroku - zkřížit několik grafických rozhraní na jediném boardu.






Jednoznačně nejzajímavější vlastností BIOSu této µATX desky je fakt, že BIOS nechá vedle sebe fungovat až 3 grafické karty! První integrovaná v Northbridge, další v AGP slotu a poslední v PCI-E slotu. S ohledem na to, že moderní karty podporují duální výstup, tak deska umožní pracovat s až 5 monitory najednou (firma AS Rock to nazývá "Surround Display").




Na boardu jsou 2 DIMM DDR SDRAM (333/400 MHz) paměťové sockety, podpora DDR2 se nekoná. Naopak IDE/SATA smozřejmě podporováno je (4 x SATA, 1 x IDE a 1 x Floppy). Nechybí ani další dnes obvyklá integrovaná výbava - LAN karta a 8kanálové audio, obě komponenty postavené na čipech Realtek.



Obsah krabice...



Firma prohlašuje, že deska si bude rozumět i s procesory Pentium 4 série 600.





Hlavní pozornost ale směřuje jistě na PCI-E a AGP 8X sloty.







AGP port zde není nazvaný AGP, ale AGI. Navzdory řečem o dokonalém AGP 8X situace není tak úplně růžová, přepracovaný interface používá pouze některé PCI-E kanály, AGP tedy není "čisté" a i PCI-E je pouze x4. V praktickém testu vykázala základní deska s GeForce 6600 v AGP a PCI-E verzi díky zmrzačení obou rozhraní odpovídající nevalné výsledky:




Mimochodem, deska má potíže s detekcí některých modelů grafických karet, kvalita detekce se však má s rostoucím číslem verze ovladačů zvyšovat. Článek uvedl web Digit-Life.
reklama