reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI konečně uvedlo TBP karet GeForce ve svých noteboocích

28.1.2021, Jan Vítek, aktualita
MSI konečně uvedlo TBP karet GeForce ve svých noteboocích
Výrobci počítačů jen neochotně začínají reagovat na výzvu firmy NVIDIA, aby začali uvádět alespoň hodnoty TBP karet GeForce RTX 3000 v noteboocích. I přes počáteční výmluvy je nyní zveřejnila společnost MSI. 
Napočítáno bylo už 28 verzí karet GeForce RTX 3000 pro notebooky, které se liší svými hodnotami celkové spotřeby, základního taktu i turba GPU, rychlostí pamětí a to do toho ani nepočítáme možné rozdíly dané konfigurací technologie Dynamic Boost. 
 
NVIDIA přitom vyzvala výrobce notebooků, aby ve specifikacích zveřejnili relevantní informace a alespoň údaj o TBP, od nějž se téměř vše podstatné odvíjí. To ale nejdříve nepadlo na úrodnou půdu a na výzvu reagovali pouze menší výrobci jako společnost XMG. Firmy jako MSI, Asus, Gigabyte a další se zdráhají či zdráhaly a lze si jen domyslet, jaký je jejich důvod. Ona taková RTX 3060 s TBP 115 W působí jistě mnohem lépe než pouze 60W verze, čili zákazníci vyzbrojeni takovou informací asi nebudou mít velký zájem o notebook se slabší grafikou, i když to pochopitelně závisí především na jejich preferencích. A pak je tu ještě možnost snadného, ale možná trošku zavádějícího srovnání mezi nabídkou konkurenčních firem, čehož se ty právě tyto firmy mohou obávat. 
 
 
Ostatně zaměstnanci firmy MSI dle VideoCardz nejdříve obhajovali rozhodnutí neuvádět hodnoty TBP tím, že existuje mnoho verzí jednotlivých modelů s ohledem na regionální nabídku, takže je téměř nemožné uvádět obecně platné hodnoty, ale to lze opravdu označit za nesmysl. Jednak se tyto verze liší spíše jen verzí klávesnice, příslušenstvím (kabely) či softwarem, ale především jde o to, že MSI poté TGP karet ve svých počítačích sdělilo a žádné regionální rozdíly tu nejsou. 
 
Jde o typické hodnoty TBP pro daný model notebooku, které se mohou ještě mírně lišit na základě dalších použitých komponent. A zde jde právě o zmíněný Dynamic Boost, jehož práce závisí především na zvoleném procesoru a jeho energetické náročnosti, neboť v konečném důsledku notebook rozděluje mezi své hlavní komponenty energii z jednoho soudku. Základní hodnota TBP ale bude u všech verzí stejná. 
 
Na youtubovském kanálu MSI Insider tak už máme uvedeny hodnoty TBP, avšak stránky firmy MSI (namátkou model GE76) stále nic takového neobsahují a je otázka, zda se to vůbec někdy změní. 


reklama