reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MS-98L9 V2.0: nová deska s LGA 1151, ale i sloty PCI a ISA

16.3.2020, Jan Vítek, aktualita
MSI MS-98L9 V2.0: nová deska s LGA 1151, ale i sloty PCI a ISA
Obvykle si čteme o zbrusu nových základních deskách, které obsahují i nové technologie, ovšem nyní tu máme model MSI MS-98L9 V2.0, který by se dal označit za retro. Vedle slotů PCI totiž na něm najdeme i relikvii známou jako ISA.
Ze staré školy je ostatně i označení desky MSI MS-98L9 V2.0, která se už dostala do nabídky německé firmy Spectra, jak informuje HardwareLuxx. Jde tak o zajímavý mix nového a starého hardwaru, který přijde vhod pochopitelně právě tomu, kdo má k dispozici staré rozšiřující PC karty, jichž se ještě nehodlá zbavit. Ostatně ani pro ně nemusí mít žádnou vhodnou náhradu. 
 
 
Na jedné straně tu tak je patice Intel LGA 1151 a dva sloty pro paměti DDR4 DIMM (až 2400 MHz efektivně) s kapacitou do 32 GB. Deska samotná je založena na čipové sadě Intel H110, což znamená, že podporuje procesory Intel Kaby Lake, které už se tak nedají už označit za moderní hardware. V porovnání s jinou výbavou jsou ale přímo hypermoderní. 
 
 
Máme tu také napájecí systém zvládající procesory s TDP až 95 W, čtyři porty SATA 6 Gb/s, jeden PCIe 3.0 x16 s plným počtem linek napojený na procesor a druhý se 4 linkami vedoucími k čipové sadě. M.2 ale budeme hledat marně a namísto toho tu máme nálož starého hardwaru. Svou bílou barvou na sebe upozorňuje pětice slotů PCI a jako poslední tu je dokonce 16bitový slot ISA, který známe už z PC s procesory 286, kde nabídl závratnou propustnost 8 MB/s. Starému hardwaru také odpovídá i zelená barva PCB.

Vedle toho deska nabídne také dva sériové porty COM a pochopitelně i D-Sub pro analogový obrazový výstup. Pod ním je ale už i moderní HDMI a dále tu máme PS/2 pro myš či klávesnici, dva RJ-45 (Intel I219-LM a I211-AT), tři audio konektory (Realtek ALC887-VD2-CG), čtyři USB 3.0 a dva USB 2.0. 


reklama