reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI potvrzuje podporu Zen 3 na deskách s AMD 400 i s 16MB BIOSem

29.5.2020, Jan Vítek, aktualita
MSI potvrzuje podporu Zen 3 na deskách s AMD 400 i s 16MB BIOSem
Společnost MSI chce už nyní svým zákazníkům slíbit, že její základní desky s čipovými sadami AMD 400 Series budou podporovat procesory generace Zen 3. Neomezuje se přitom pouze na desky řady MAX. 
AMD se samo snaží balancovat mezi rozumně zajistitelnou podporou nových procesorů na starších deskách a slibem, že AM4 tu zůstane po dlouhé roky, což si zákazníci vyložili i tak, že budou moci provozovat nejnovější procesory na letitých deskách. Ale pak právě nastávají problémy s tím, že takové desky už nemusí mít dostatečnou kapacitu paměti EEPROM pro uložení BIOSu, kam by se vešly veškeré potřebné mikrokódy pro narůstající počet procesorů. 
 
 
Právě i proto už AMD chtělo udělat letos tlustou čáru mezi Zen 2 a Zen 3, ovšem to mu nevyšlo a na nátlak veřejnosti slíbilo, že výrobcům desek umožní podporovat Zen 3 i na starších deskách. Je tak možné očekávat, že značkoví výrobci desek vesměs běžně nabídnou podporu Zen 3 i na 400 Series, čili konkrétně B450 a X470 a otázka je, jak to bude třeba na B350 nebo alespoň X370. I v případě těchto desek by procesory Zen 3 s vhodným BIOSem fungovat měly. 
 
 
Dobře přitom známe řadu základních desek MAX, které společnost MSI nabízí jako verze vybavené 32 MB paměti EEPROM pro BIOS namísto dřívějších 16 MB. A my se nyní dozvídáme, že právě i na deskách MSI s B450 a X470 se 16MB EEPROM bude podpora Zen 3 zajištěna. 
 
Jde jen o to, že podpora na deskách MAX bude "bezbolestná", respektive ji MSI může zajistit bez kompromisů. Zda to v případě desek se 16 MB paměti bude znamenat, že přijdou v rámci nových verzí BIOSů o podporu starších procesorů, anebo bude prostě jen stačit odstranit grafické uživatelské rozhraní plus některé funkce a obnovit starý dobrý textový režim, toť otázka. Dle zprávy serveru Hexus.net by to mohla být kombinace obojího a MSI bude tímto způsobem nabízet 'Selective Beta BIOS'. 
 
To tedy znamená, že majitelé starších desek i procesorů pro AM4 by už neměli bezhlavě skákat po každé nové verzi BIOSu, neboť by mohli po jeho aktualizaci snadno skončit s nefunkčním počítačem. Výrobci desek ale snad budou před tímto nebezpečí dostatečně důrazně varovat, což je ostatně i v jejich zájmu.  


reklama