Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI přináší taktování pomocí BCLK na desku s B660 pro paměti DDR4

29.5.2022, Jan Vítek, aktualita
MSI přináší taktování pomocí BCLK na desku s B660 pro paměti DDR4
Když se dříve v tomto roce objevila možnost snadno taktovat i uzamknuté procesory Intel pomocí zvýšení frekvence BCLK, blýskalo se zase na lepší časy a vypadalo to, že overclocking bude mít opět smysl. 
Intel se rozhodl nezměnit svou politiku ohledně odemknutých a uzamknutých násobičů svých procesorů, což je ovšem vzhledem k jeho nabídce pochopitelné. AMD totiž na rozdíl od Intelu nabízí obvykle méně modelů desktopových procesorů, které tak nebývají odlišeny třeba jen takty. Intel tak nabízel a nabízí odemknuté násobiče jen u takových procesorů (až na občasné výjimky), které už stejně sedí na vrcholu své skupiny a slabší modely, byť se stejným počtem jader nebo i stejnou kapacitou cache, jsou uzamknuté.
 
Díky tomu může Intel nabídnout více modelů se stejnou výbavou, které se liší svými takty a nehrozí přitom, že by si lidé kupovali levnější modely a ty taktovali na úroveň silnějších a dražších. Ovšem v případě moderních Alder Lake je i to možné, a sice díky generátorům taktů pro BCLK, které jsou umístěny na některých deskách. Problém je ale v tom, že šlo dosud zpravidla o drahé desky a navíc obvykle pro paměti DDR5, čili nemá žádný smysl si pořizovat drahou desku proto, abychom mohli taktovat levnější procesor. 
 
 
Nyní ale přichází na scénu deska MAG B660M Mortar Max WiFi DDR4, čili model s mainstreamovým čipsetem Intel B660 a sloty pro DDR4, přičemž písmeno M ukazuje, že jde o desku formátu Micro-ATX. 
 
MSI MAG B660M Mortar Max WiFi DDR4 má obsahovat generátor taktů RC26008 od firmy Renesas, což má značit právě Max v jejím názvu. Na trhu je totiž už MSI MAG B660M Mortar WiFi DDR4, kterou lze sehnat za ceny pod 4500 Kč. Model Max tak bude zřejmě dražší, ale o kolik, to zatím není jasné. Vypadá to tak, že nepůjde o jeden z nejlevnějších modelů s B660, ale pokud nám jde o taktování, tak bychom stejně neměli sahat po levných deskách, jejichž napájecí systém by na svou práci nemusel stačit
 
Teprve tedy uvidíme, jakou cenu bude mít nová MSI MAG B660M Mortar Max WiFi DDR4, ovšem už dávno víme, že i Core i5-12400 je možné přetaktovat nad 5 GHz na všech jádrech, což znamená alespoň plus 600 MHz. Právě taková kombinace se může stát velice slušným základem pro herní PC, kde nám 6C/12T procesor bude stačit, notabene když to bude Alder Lake na tak vysokém taktu.
 
Důležitá je ale samozřejmě i přítomnost slotů pro paměti DDR4, neboť nutnost využít DDR5 na ostatních deskách s generátorem taktů BCLK jen prodražovala celou snahu o taktování uzamknutých procesorů Core. Nová deska od MSI navíc přichází v době, kdy už vyhlížíme procesory Raptor Lake, pro něž budou dnešní desky s čipsety 600 Series vhodné také, čili zatím ani není kam spěchat. Kdo ještě nechce nutně upgradovat, může si hezky počkat na souboj Raptor Lake vs. Raphael a pak vzít v úvahu právě i možnost taktovat uzamknuté Intely.